söndag 9 oktober 2011

Mördande älskare avrättas i Afghanistan

CNN har här några bilder från en avrättning av en man som mördade sin älskarinnas make. En avrättning som utförs inte av talibanerna, men heller inte på direktiv av den afghanska regeringen utan från direkt av byns lokala muslimske ledare som tillämpar sharia. Centralregeringen har accepterat sådana här former av lokalt styre mot att byarna inte ansluter sig till talibanerna.



Händelsen ovan är förstås förkastlig på alla sätt och vis (i synnerhet i ett land där tvångsäktenskap är vanligt förekommande och kvinnors fria valmöjligheter i förhållande till sina män, är väldigt små) - men ett lokalt stamstyre i utbyte mot en lojalitet mot den centrala regeringen är onekligen att föredra framför en allians med talibanerna.

Efter tio års krig är situationen i Afghanistan således fortfarande mycket problematisk. Men - det mesta är trots det bättre än under talibanernas skräckvälde. Men medan sådana kompromisser i vissa fall kan accepteras i länder som i grunden är muslimska, och där centralregeringen helt enkelt saknar relevans i stora delar av landet - så bör sådana kompromisser naturligtvis aldrig göras här i väst. Vilket det förstås är varje svensk, europeisk- och västerländsk politikers uppgift att garantera.

Se även tidigare inlägg:

Muslimer i London smädar USA på 9/11 20110913

Nykonverterad muslim i Australien piskas för att ha förtärt alkohol 20110718

Inga kommentarer: