lördag 8 oktober 2011

Ny bok om amerikansk polygami

Den pågående politiska debatten om mormonismen har i samband med ett nytt boksläpp fått en liten ny vändning. De gamla fördomarna och föreställningarna om mormoners polygamiska äktenskap är förstås saker helt oväsentliga i förhållande till politiker som Mitt Romney och Jon Huntsman som tagit avstånd från detta och tillhör mormonismens huvudfåra där man också tagit avstånd från detta och anpassat sin tro till mer mainstream-amerikanism.

I USA finns dock fortfarande en inte helt liten gren av mormonismen där man fortfarande tror på och praktiserar polygami i den utsträckning detta är möjligt. Bland denna grupp finns riktiga pedofiler som kidnappar och begår övergrepp - men här finns också grenar där vuxna människor utifrån sin tro, på frivillig basis kommit överens om att leva i polygamiska förhållanden även om bara ett av äktenskapen blir statlig godkända, och även om detta ibland kan ställa till med problem med lagen.

I sin bok Love Times Three: Our True Story of a Polygamous Marriage beskriver Joe Darger och dennes tre fruar detta. Darger, som är oberoende mormon och själv uppväxt i en polygamisk familj intervjuas här tillsammans med två av sina fruar av Bill O Reilly på Fox News:



Mormonismen är en av de (historiskt) otaliga sekteristiska avarter på det amerikanska protestantiska trädet - och Abraham Lincoln förbjöd alltså polygami 1862 när frågan var ett hett ämne. Mormonkyrkans huvudfåra har dock tydligt reformerats och tagit avstånd från sina historiska företeelser. Men en stor del av den evangelikala sydstatliga kritiken mot mormonska politiska kandidater som Mitt Romney härrör dock från en annan era, när saker och ting var lite annorlunda.

Det är förmodligen bara i USA frågor som dessa i första hand handlar om religion...

Se även tidigare inlägg:

Välkomna till Colorado City 20090317

---------------

Pro-Perry-pastor kritiserar Romneys mormonism 20111008

Inga kommentarer: