tisdag 17 mars 2009

Välkomna till Colorado City

I Colorado City, en liten stad med ca 4,600 invånare i Mohave County, Arizona - har tiden stått stilla. Här praktiseras nämligen fortfarande månggifte. Staden grundades 1913 av en mormonsk utbrytargrupp vid namn Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, som bröt sig ur huvudkyrkan pg a att dessa ändrat sitt förhållningssätt till polygami och tagit avstånd från detta. Polygami förbjöds i USA av president Lincoln redan 1862.

Ledaren för den teokratiska kyrkan i Colorado City, mellan 2002-2007, var Warren Jeffs, som 2007 åtalades för att ha arrangerat äktenskap mellan vuxna män och underåriga flickor, för vilket han dömdes till 10 års fängelse. Ett beteende som i hans fall låg i generna, eftersom hans far Rulon Jeffs, som tidigare ledde kyrkan, sägs ha haft så många som 75 fruar, och lämnat 65 barn efter sig. Hans son Warren Jeffs axlade sedan ledarmanteln och gifte sig då med alla utom två av sin fars efterlämnade änkor.

Det låter förstås helt otänkbart. Men ABC News har ett filmklipp som visar att Colorado City är en liten inskränkt håla - där stadens alla inflytelserika människor, som borgmästare, polischefen etc - har flera fruar.

Det finns dock även goda krafter i staden. ABC News filmklipp som kan skådas här visar också hur de med hjälp av skådespelare låter en familj besöka ett tillhåll i staden och där prata öppet om hur de tänker gifta bort sin 15-åriga dotter till en äldre man som redan har tidigare fruar. Människor på platsen reagerar då med att göra vad de kan för att hjälpa flickan:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints beräknas dock ha omkring 10 000 medlemmar, och det torde därför inte vara konstigt att mormonerna av många amerikaner betraktas med stor skepsis. Huvudkyrkan har dock tagit avstånd från praxisen - och jag känner själv en del mycket trevliga mormoner (en av dem jag träffade härom månaden hade en mor som var bekant med Mitt Romney). Men Colorado City verkar inte vara någon gästvänlig plats. Bilderna från ABC News-klippet får mig att associera staden till skräckspelet/filmen Silent Hill. Dvs ingen stad man skulle vilja få bensinstopp i om man var turist.

Only in America.

Här är ett inslag om Warren Jeffs arrestering:Se även tidigare inlägg:

Politik och de mest ogillade religionerna i USA
20090218

USA:s fattiga baksida 20090214

Kampen om Proposition 8 20081125

Inga kommentarer: