söndag 18 december 2011

Romney 2010 om ObamaCare och sin egen sjukvårdsreform

Tina Korbe på Hot Air tipsar här om en ett intervjuklipp från våren 2010 efter att ObamaCare godkänts, där Mitt Romney kommenterar saken och talar om likheter och skillnader mellan Obamas reform och hans egen i Massachusetts. Han säger bl a att han gillar de likheter som finns, men ogillar olikheterna. Till likheterna räknar han incitamentet att köpa försäkring. Något Korbe förklarar som följande:

As you watch this video, remember: When Romney talks about an “incentive” to purchase insurance, he’s talking about the individual mandate and the fine that applies to anyone who violates it.


Vad Romney vänder sig emot i klippet är Obamas skattehöjningar för att finansiera sin reform, nedskärningarna i Medicare, samt att Obamas reform är federal - men Romney nämner inte det som nu är den mest kritiserade sak i ObamaCare: nämligen det tvingande sjukvårdsmandat HD kommer att ta ställning till i sommar huruvida det är konstitutionellt eller ej - mandatet/incitamentet är istället en bra likhet med hans egen reform.



Det återstår att se hur detta klipp kommer att bli använt av kampanjerna, och vad Romney kommer att säga om saken - det gör det dock inte enklare för honom att tala om sjukvårdsreformer.

Se även tidigare inlägg:

Nikki Haley endorsar Mitt Romney 20111216

Inga kommentarer: