söndag 11 december 2011

Huckabee intervjuar Bono

Mike Huckabee intervjuade igår U2:s Bono - som blivit något av popvärldens amerikanske ambassadör (trots att han är irländare). Själv har jag väl aldrig haft någon djupare relation till U2 rent musikaliskt - men har många kompisar som gillar u2 - men jag diggar Bono, eftersom Bono är en av få artister som faktiskt diggar Bush ;) Något han, likt så många gånger förut, ger uttryck för också här.

Bono förklarar också för Huckabee något det är väldigt bra när icke-amerikaner gör: nämligen förklarar varför USA verkligen är exceptionellt. Bono är irländare och älskar Irland, men Irland är inte en idé på samma sätt som USA är detta.

I slutet av intervjun ger Bono också ett slags presidentiellt endorsement - till Huckabee.

Del 1:Del 2:Bono lyfter här fram saker om USA och om USA:s roll världen som sällan skildras i svensk media. Häromdagen lyssnade jag på P1:s Filosofiska Rummet där författaren Birgitta Forsman som skrivit boken "Gudlös etik : en befrielse ur religionens tvångströja" bland annat beskrev hur kristendomen i synnerhet (med betoning på den evangelikala kristna högern i USA) inte engagerade sig för att bekämpa fattigdom.

Svensk media är fyllt med sådana slags röster. Bush besökte nyligen Afrika på en tre dagars resa där han dels besökte PEPFAR-kliniker och dels promotade sitt nya hälsoinitiativ för att motverka bröstcancer (och tabuet kring detta) bland afrikanska kvinnor.

P3:s program "Brunchrapporten" hade då ett inslag om det hela, där man lyfte fram Amnesty Internationals löjliga vädjan om att dessa länder skulle låta arrestera Bush för tortyr. De två programledarna inböjd en gäst som förklarade att Bush borde arresteras även om det inte tedde sig så troligt att det skulle ske - och programledarna spekulerade sedan över hur detta skulle ske, lämpligast var väl på flygplatsen när han steg ur flyget, kom man fram till.

Vad som verkligen hände var förstås att länderna fördömde Amnestys maning, och Bush tilldelades ett pris i namnet av Etiopiens helgon St George, för dennes arbete mot AIDS - som Bono ovan talade om. Det nämndes det dock inte ett ord om i svensk lekradio. Därför är det uppmuntrande att lyssna på människor som Bono - som utgör en av få européer som (till skillnad från svensk media) faktiskt förstår USA.

Se även tidigare inlägg:

Bono om USA och World AIDS Day 20111202

----------------

Bush och Bono om kampen mot AIDS 20101202

----------------

Bush äras för PEPFAR av etiopiskt helgon 20111206

Bush besöker Afrika för att promota hälsoinitiativ 20111204

Inga kommentarer: