tisdag 13 december 2011

David Cameron - Europas nya räddare

Storbritanniens premiärminister David Cameron har med sitt veto mot en ny omfattande, ytterligare integritetskränkande EU-pakt gjort en av de mer heroiska insatserna i modern europeisk historia. En pseudo-demokratisk, överstatlig och frihetsberövande koloss har förhindrats ytterligare tillväxt av premiärministern för ett land och parti som bättre än något annat representerar den anglosaxiska världens frihetliga traditioner.

Europa har ingen folklig demokratirörelse på samma sätt som i USA. Här finns inga te-party-aktivister som på gräsrotsnivå på allvar anser att statligt slöseri är ett genuint långsiktigt hot mot individuell frihet. Här finns inga libertarianska aktivister - eller libertarianska hjälteikoner i stil med Ron Paul - som står upp för nationella frihetsprinciper - och här finns förstås inga nationella konstitutioner som stakar ut de mer elementära frihetsgarantierna för ett sunt mänskligt styre.

EMU var en dålig idé från dess början, och ett av Sveriges bästa beslut var vårt nej 2003. David Camerons modiga veto var betydligt mer än ett snävt brittiskt nationalintresse - det var ett veto för fria europeiska folks fortsatta frihet. Europa har inga nationella folkförankrade frihetsrörelser på samma sätt som USA. Europa har heller inte ett lika öppet demokratiskt system som det amerikanska. Däremot framstår Storbritanniens konservativa som ett överlag förvirrat Europas mest klarsynta ledstjärna.

Inför EMU-omröstningen 2003 gjorde ett par vänsterpartikompisar till mig följande utmärkta låt med titeln "Låt er inte luras" med sitt underhållande band Kreti och Pleti - ett band jag rekommenderar, som tveklöst kan uppskattas av alla oavsett politisk tillhörighet; det enda som möjligtvis behövs är en smula självironi och humor - två essentiella egenskaper Europas EU-vurmande byråkrater saknar.

Se även tidigare inlägg:

Här är tre inlägg från Daniel Hannan och Pat Condell - två mycket viktiga brittiska röster på en kontinent där ideologisk klarsynthet är utrotningshotad:

Daniel Hannan om Europas ekonomiska kris 20111007

Pat Condell om behovet av en europeisk revolution 20110826

"The New Road to Serfdom" av Daniel Hannan 20101208

-------------

EU-ledare besöker Obama 20111129

Inga kommentarer: