lördag 7 april 2012

USA:s deporterade latinoamerikaner

2006 försökte president Bush genomdriva en omfattande immigrationsreform - för att dels minska den illegala invandringen, och dels underlätta situationen för de miljontals invandrade mexikaner som fanns i USA. Den reformen misslyckades. Men det var en reform Bush verkligen engagerade sig för.

President Obama har fått kritik för att från sin sida inte alls prioritera en immigrationsreform - trots högtravande retorik om saken. Obama har också från vänsterhåll kritiserats för att deporteringen av illegala invandrare är betydligt högre än den var under Bushs presidentskap. All Gov skrev igår följande:

The Obama administration’s crackdown on illegal immigration has swept up significantly more adults whose children were born in the U.S., potentially breaking up thousands of families. In just one six-month span last year (January to June), Immigration and Customs Enforcement (ICE) deported 46,486 parents of U.S. citizens. This total represents almost half of the entire number deported (100,000) in the ten-year period from 1998 to 2007.


USA måste onekligen ta problemet med illegal invandring på stort allvar. Allt har dock två sidor. Här rapporterar CNN om det öde som drabbar många mexikaner som utvisas ur USA - en farlig tillvaro, där de deporteras under natten utan pengar utan tillgångar och rakt i händerna på de fruktade mexikanska drogkartellerna:



Den stora skillnaden mellan Obama och Bush är att Obama inte engagerar sig personligt i saker utan främst väljer att tycka det som för stunden är mest politiskt korrekt. Bush kunde fatta svåra beslut utifrån tydliga principer utan att fördenskull blunda inför att det också fanns en annan sida av myntet. Immigrationsreformen från 2006 var ett utmärkt exempel. Bush förstod vikten av att säkra gränsen mot Mexiko och att inte belöna dem som tagit sig hit illegalt: men han förstod också att de flesta som kommit hit, kommit av desperation - och att många av dem hade fött barn och fostrat familjer i landet som inte hade något att göra med sina föräldrars illegala utvandring. Och han förstod också att alla människor - illegala eller inte - hade ett gudagivet människovärde den amerikanska staten måste ta i akt. Och för att driva igenom alla dessa faktorer engagerade han enormt personligt och politiskt kapital. Det gör i princip aldrig Obama.

Se även tidigare inlägg:

Obama, Felipe Calderon och Stephen Harpers presskonferens vid Vita Huset 20120403

Benedict XVI:s vistelse i Mexiko och Kuba 20120327

Inga kommentarer: