måndag 4 mars 2013

AIPAC 2013: Benjamin Netanyahu

Israels nyss återvalde premiärminister Benjamin Netanyahu är en återkommande talare på AIPAC, och talade även denna gång via videolänk från sitt kontor i Jerusalem. Han hade önskat vara på plats men har fullt upp med att sätta ihop en ny regering - något han förklarar är ett besvärligt arbete, och han konstaterar att om amerikanerna tycker att det är svårt att komma överens två partier emellan, så kan han lova att det är svårare i Israel, med tio partier som försöker komma överens. Här är talet som också kan ses här på AIPAC:s hemsida - nedan min sammanfattning och en kort kommentar.



Sammanfattning:

Premiärminister Netanyahu inledde via videolänken med att tacka deltagarna på AIPAC för att de arbetade för att stärka relationen mellan Israel och USA. Han tackade sedan speciellt Joe Biden för dennes tal och sa att han lärt sig mycket från Joe. Han tackade också sin avgående försvarsminister Ehud Barak som han själv sänt dit för att representera Israel på konferensen.

Därefter säger han alltså att han önskat komma personligen men håller på med att sätta ihop en regering - vars första uppgift kommer att bli att välkomna president Obama på dennes besök i Israel nästa månad. Ett besök han själv ser fram emot.

När Obama kommer, så kommer de att diskutera tre saker: Irans strävan efter kärnvapen, situationen i Syrien och fredsförhandlingsprocessen med palestinierna.

Netanyahu går sedan igenom dessa saker var för sig. I fråga om Iran så har de visat att de fortsätter motsätta sig världssamfundet. Och vare sig diplomati eller sanktioner har fungerat, för även om dessa saker slagit mot den iranska ekonomin så har det inte bromsat Irans uran-anrikning, eller hämmat deras ambitioner ifråga om att skaffa möjlighet till kärnvapen - något de aldrig kan tillåtas få. Därför måste diplomatin och sanktionerna backas upp med ett konkret militärt hot, och han uppskattade Joe Bidens (och Obamas) ord om Israels rätt att försvara sig själva. Det judiska folket vet nämligen priset för att vara försvarslösa mot dem som vill förinta dem - och man kommer aldrig låta det ske igen.

Syrien. Där har 70 000 människor dödats de senaste två åren, hundratusentals skadats och miljoner flytt. Den syriska regimen har vapen, och när regimen faller, ja redan nu - så försöker terrorgrupper som uttalat sin önskan om att förinta Israel komma över dessa vapen. Också det kommer han att diskutera med Obama som även i det avseendet förstår Israels behov att skydda sig.

För det tredje vill Israel se fred med palestinierna. Men den freden måste grundas på verkligheten och på säkerhet. Israel drog tidigare bort från Libanon som Gaza, men de fick bara terror i utbyte. Man kommer inte att göra samma misstag en tredje gång. Israel är villiga till kompromisser, men som premiärminister, förklarar Netanyahu, så kommer han aldrig att kompromissa med Israels säkerhet. Den fred man måste arbeta för är en realistisk sådan, där freden backas upp av säkerhet - för utan säkerhet är fred i mellanöstern inte mycket värt. Detta i kombination med att Israels grannar lär sina medborgare att verkligen vilja ha fred. Något som kan ske i en steg-för-steg-process. Men dessa saker ser han fram emot att prata med president Obama om.

Slutligen, förklarar Netanyahu, ser han fram emot att välkomna Obama till ett framåtsträvande Israel, fyllt av vetenskapliga och medicinska innovationer, en stor kultur och många folk, och en nation utgör en demokratins oas i regionen. Och det är en nation han vill visa Obama, och en nation som aldrig kommer att sluta att själva stå sida vid sida med den nation som varit den bästa kraft för gott i världen - nämligen USA.

Kommentar:

Talet var kort och långtifrån Netanyahus bästa AIPAC-tal - men han gjorde tydligt att vänskapen mellan USA och Israel går bortom all form av småaktighet, och att han ser fram emot president Obamas besök i sitt land. Likaså visade han också vilken stor respekt han själv har för USA, och det inte bara är USA som tror på Israel - Israel tror, och står också sida vid sida med USA.

Se även tidigare inlägg:

AIPAC 2013: Joe Biden 20130304

Inga kommentarer: