måndag 18 mars 2013

The World According to Dick Cheney

En ny dokumentär är för närvarande aktuell, en dokumentär om en av mina egna favorit vice-presidenter, nämligen Dick Cheney. "The World According to Dick Cheney" heter dokumentären som handlar om Cheney och dennes vice-presidentskap i 8 år. Här är trailern:Och här diskuteras dokumentären på Morning Joe där filmens regissör R.J Cutler intervjuas:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyDick Cheney var i många avseenden en färgstark vice-president - och även en viljestark sådan. Däremot överskattas hans inflytande alltid av utomstående analytiker - vilket denna dokumentär också verkar göra. Cheney följde traditionen från Al Gore med ett starkt vice-presidentskap, en roll som nu innehas av Joe Biden.

Modern politik kräver onekligen mer av landets ledare idag än förut. Och där kan vice-presidenten fylla en viktig roll genom att inte bara passivt finnas tillhands som presidentens ersättare, utan också ta på sig jobb i presidentens namn. Det gjorde Al Gore och Dick Cheney och Joe Biden gör det hela tiden - i större utsträckning än både Gore och Cheney eftersom Biden själv är utåtriktad och social på ett sätt Gore och Cheney inte var.

Att så har blivit fallet de senaste årtiondena innebär dock inte att vice-presidenten i något avseende fråntagit makten från presidenten, snarare hjälper vice-presidenten den sittande presidenten att fullborda dennes politik. Beslutet om Irakkriget berodde inte på Dick Cheney - det berodde på George W. Bush.

Se även tidigare inlägg:

Cheney om Obama och vapenkontroll 20130129

Inga kommentarer: