måndag 13 april 2009

Obama får tummen upp för pirathantering

President Obama får av de flesta analytiker tummen upp för sin pirathantering. Hans order att bruka våld och den påföljande lyckade fritagningsoperationen ger honom höga poäng i hans första riktiga utrikespolitiska prövning. Det gör också att han skiljer sig från tidigare Demokratiska presidenter, som Jimmy Carter, som förlorade ett val på sin misslyckade hantering av det iranska gisslandramat, och Bill Clinton som inledde sin presidentperiod med det misslyckade försöket att stoppa "matpiraterna", också i Somalia, 1993, i vad som blivit känt som Black Hawk down- incidenten. (Och vill man backa ännu längre i tiden så visar sig Demokraternas "krigssvaghet" genom hela kalla kriget - Koreakriget vanns av Republikanen Dwight Eisenhower. Vietnamkriget däremot, som bortsett från kriget 1812 blev USA:s enda förlustkrig, startades av Demokraten Lyndon B Johnson, och avslutades av Republikanen Richard Nixon.)

Detta kan jämföras med Ronald Reagan som riktade en tydlig ton mot "Ondskans imperium" i Sovjetunionen, och proklamerade att Sovjets ledare borde riva ner Berlinmuren - varefter såväl muren föll som Sovjet upplöstes under kommande Republikanske president George HW Bush som också vann en överlägsen seger i Gulfkriget. President George W. Bush må ha kritiserats för Irakkriget, men hans spontana respons på 9/11-attacken stående med megafon på ruinerna av World Trade Center lär förmodligen gå till historien som en av de riktigt stora stunderna i amerikansk ledarskapsförmåga. Han övervakade också fritagandet av två kvinnliga hjälparbetande missionärer i Afghanistan i november 2001.

I ljuset av de incidenterna får president Obama ett tungt vägande argument i den politiska portföljen att använde mot Republikanernas vanligaste argument mot Demokraterna; att de är för mjuka i bemötandet av nationens fiender. Argumentet riktas dock även utåt, och visar USA:s fiender - och inte minst piraterna i Somalia, som hittills härjat ganska obekymrat - att USA och dess nye president inte längre tänker ha överseende med deras fasoner. Piraterna, som tydligen togs med chock när någon faktiskt sköt tillbaka, har efter fritagningen lovat hämnd och sagt:

"- Fransmännen och amerikanerna kommer att ångra att de startat detta dödande. Vi dödar inte, men vi kräver lösesummor. Men nu kommer vi att agera annorlunda om vi träffar på någon som verkar vara fransman eller amerikan"

Om Obama vill vara lite kaxig skulle han kunna citera Bush och säga: "Bring em on!"

Se även tidigare inlägg:

Somaliska pirater besegras och kapten Phillips fritas 20090412

Inga kommentarer: