måndag 2 februari 2015

Obama - Netanyahu - en relation med stora spänningar

Länge försökte såväl president Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tona ner motsättningarna som funnits dem emellan nästan från första början.

Nu tycks så inte längre vara fallet. Med Netanyahus ja till John Boehners inbjudan att tala inför den fullsatta Kongressen har Vita Huset gått i taket. Och Obamas diverse rådgivare har åkt till Israel för att i det uppkommande israeliska valet i mars hjälpa till med att försöka få bort Netanyahu.

Här har New York Times också en artikel om hur relationen de två ledarna sett ut under åren som gått.

Här skriver dock Politico att banden mellan Israel och USA kommer att förbli starka, helt oavsett Obamas och Netanyahus relation. Och att det lågvattenmärke som nu gäller, kommer att förändras, antingen redan i mars om Netanyahu förlorar, eller senast i januari 2017 när Obama lämnar sitt ämbete.

Med det sagt är det inte alls säkert att det är vettigt av Netanyahu att tacka ja till att tala inför Kongressen, något Robert Kagan här skriver om i Washington Post.

Och här ett inslag på Fox News om relations-spänningarna ifråga:Och här ett annat inslag om de många prövingar den israeliska staten står inför, redan innan det uppkommande parlamentsvalet:Se även tidigare inlägg:

Cool Bibi Netanyahu-ad 20150201

Inga kommentarer: