söndag 1 februari 2015

Scott Walkers förmåga att vinna på konservativa grunder

Matt K. Lewis har här i The Week några bra reflektioner om Scott Walker - han är republikanen som kan konsten att vinna utan reträtter.

Konservativa har fått nog av politiker som retirerar i sina kärnfrågor för att vinna val. Men de konservativa som benhårt biter sig fast vid konservativa principer i kompromisslös te-party-stil har en tendens att förlora de riktigt viktiga valen. De kan förlora med fanan högt, och pratar gärna om att de vann i alla fall, genom att de åtminstone inte kompromissade, men i praktiken var de likväl förlorare. Som exempel: te-party-fundamentalisterna försökte avsätta John Boehner - utan att lyckas. De har försökt inta en kompromisslös inställning mot ObamaCare - fungerade inte heller det.

Lews konstaterar sedan:

We have squishes who win and stalwarts who lose. What we really crave is a conservative winner who doesn't cave. And Scott Walker is very arguably that guy.


Scott Walker vann guvernörsvalet 2010. Därefter muckade han gräl med Big Labor och vann dragkampen med fackföreningarna. För det straffades han genom att vänstern fick till stånd ett återkallningsval. Det valet gick han segrande ur. Och 2014 vann han även sitt nästa omval. Det är tre segrar på fyra år, för en man som regerat som konservativ och drivit igenom konservativa reformer i en delstat ingen republikansk presidentkandidat vunnit sedan 1984.

Lewis avslutar sedan med att säga att det kan hända att Walker inte är tillräckligt karismatisk som man behöver vara för att vinna på högsta nivå, men han är en person som förmodligen hela det republikanska partiet skulle kunna sluta upp bakom, och om den republikanska basen letar efter någon som inte kompromissar och (tillsammans med övriga partiet) någon som faktiskt vinner val - ja, då framstår Walker mycket lovande, i en klass helt för sig.

Jag instämmer.

UPPDATERING:

Politico skriver här om en opinionsundersökning från Iowa, gjord av Bloomberg Politics och Des Moines Register, där Scott Walker leder bland de potentiella republikanska presidentkandidaterna. Walker leder med 15% stöd, Rand Paul tvåa med 14%, Mike Huckabee (som vann Iowa 2008) trea med 10%, Ben Carson 9%, Jeb Bush 8%, Ted Cruz 5%, Chris Christie 4%, Rick Santorum 4% och Rick Perry och Marco Rubo båda på 3%.

Här också ett inslag på Fox News om saken:Källa: The Week

Se även tidigare inlägg:

Scott Walker startar presidentkandidatskommitté 20150128

Inga kommentarer: