måndag 2 februari 2015

Xi Jinping vill göra Kina mindre väst-orienterat

Kinas president Xi Jinping vill göra sitt land mindre väst-orienterat. DN skriver här om presidentens förändringar, som onekligen styr Kina bakåt mot de förhållanden som rådde under betydligt mer ofria tider.

Under Xi Jinpings två år vid makten har kontrollen över medier och intellektuella ökat. Liberala akademiker anklagas för att gå främmande makters ärenden och liberala lärare för att de inte högaktar Mao som sig bör. Dessa ställs nu inför ultimatum att ändra sig eller få sparken.

Och även om president Xi Jinpings dotter går på Harvard (vilket barn till många högt uppsatta kinesiska ledare gör) så råder inte samma frihet internt, och presidenten vill nu se ökade studier i marxism på universiteten för att stärka kommunistpartiets makt.

Xi Jinping vill även att kulturen ska stå till socialismens tjänst, vilket ger ekon från Mao-eran. Zhang Haitao, kurator och konstkritiker i Peking, kommenterar:

– Ledarna talar om folket, men det är politiken de vill att konsten ska tjäna, säger Zhang Haitao. Konst skapas inte för alla, inte alla har samma smak, och den moderna konsten handlar om att tillåta olika röster.


Och vidare säger han:

– Men en del konst måste vara samhällskritisk. Konstnärer ska ligga före sin tid för att vara intressanta. Vad ledningen vill är att tysta deras röster, säger Zhang Haitao.


Här har också McClatchy en artikel om en far och son som båda utgör exempel på vad kommunistregimens förtryck innebär i praktiken.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

NSA varnar för Kinas cyber-attack-kapacitet 20141121

Inga kommentarer: