torsdag 25 mars 2010

Federalt tigerpytonförbud diskuteras i kongressen

För alla intresserade av herpetologi så har Florida i flera år härjats av att lössläppta tigerpytonormar (engelska: burmese pythons, latin: Python molurus bivittatus - en av tigerpytonormarnas underarter) spritt sig i Everglades och växt till på ett sätt som naturvårdarna inte kan hantera. En uppskattning som gjorts är att det nu finns upp emot 180 000 ormar i nationalparken. Tigerpytonormarna som alltså härrör från sydostasien har efter att ha spritt sig i Everglades hamnat längst upp på näringskedjan, och det enda djur som står högre är de inhemska alligatorerna. Men, det gäller bara de riktigt stora alligatorerna - och scener i Florida har bevittnats där tigerpytonormar strypt ihjäl alligatorer (ungefär på samma sätt som man kan se anakondor göra med kajmaner i Amazonas).

Det stora antalet vilda jätteormar hotar emellertid inte bara Floridas naturliga fauna, utan har även dramatiskt ökat riskerna med mänsklig konfrontation med de asiatiska jätteormarna, och såväl naturvårdare som politiker har försökt bemöta det hot som pytonormarna utgör. Här talar Floridas senator Bill Nelson i juli 2009 inför Senaten om hotet från tigerpytonormarna, där han förespråkar ett förbud mot ormarna två veckor efter att en tvåårig flicka dödats i centrala Florida av ett tigerpytonhusdjur. Ta en titt - för alla intresserade av djur och amerikansk politik är det mycket intressant:



De uppgifter som senator Nelson hänvisar till om att pytonormarna skulle kunna sprida sig över stora delar av södra USA har dock ifrågasatts. Det pg a att det är flera faktorer som måste stämma, och nu i dagarna har ifrågasättandet bekräftats efter att kallt väder i Florida slagit mot tigerpytonormarna. Miami Herald skriver:

"Winter walloped the Burmese python, but not enough to wipe out the most infamous invader of the Everglades, scientists and wildlife managers told a congressional panel assessing efforts to control the exotic snakes.

The Tuesday hearing put some of the first hard numbers on the staggering death toll from a historic cold snap -- nine of 10 pythons equipped with radio tracers in Everglades National Park died, according to one yet-to-be published study."


Tillräckligt många överlevde dock för att arten inte ska försvinna från södra Florida. Däremot indikerar händelsen att det skulle vara svårare för pytonormarna att under någon längre tid och i någon större omfattning överleva på andra platser i USA. Miami Herald skriver:

Shawn Heflick, a conservation biologist from Palm Bay and science advisor to a trade group called the U.S. Association of Reptile Keepers, said a cold-weather toll he estimated at 70 to 80 percent proved that federal risk assessments suggesting the snake could spread to other states were overblown.

``This population of pythons cannot expand outside of Florida,'' he said. ``This is a Florida problem, not a federal problem.''


I Kongressen diskuteras för närvarande ett federalt förbud mot handel med tigerpytonormar som husdjur, med bland annat spridningsrisken som motivering. Kritiker till förbudet (djurägare, djurhandlare et c) menar dock att de senaste uppgifterna om vädrets makt att slå hårt mot ormpopulationen visar att U.S. Geological Surveys undersökning (som hänvisades till ovan) om i hur stor utsträckning ormarna kan sprida sig, är överdriven. Ett handelsförbud är därför överflödigt och skulle snarare kunna förvärra situationen:

``Alarmingly, many of the millions of now legal snakes could be released in retaliation or in anger and a sense of betrayal from the government,'' sa biologen Shawn Heflick.


Miami-juristen Jorge P. Gutierrez Jr manade dock kongresspanelen att öppna upp för jakt i Everglades för att på så vis motarbeta ormpopulationen. Frank Mazzotti som leder en undersökning vid Floridas universitet om köldeffekter mot tigerpytonpopulationen, menar dock tillsammans med andra vetenskapsmän att ett köldomslag inte är tillräckligt för att avfärda hotet från ormarna. Phyllis Windle, en forskare vid the Union of Concerned Scientists, sa beskrev hotet från ormarna och andra invaderande arter som det ``least recognized and most poorly addressed environmental threat of our time.''

Tigerpytonormar är mäktiga djur. Jag arbetade en gång på ett tropikhus där en av mina uppgifter var att varje dag tvätta insidan av ett terrarium med tiger och nätpytonormar. En dag stod jag med ryggen mot ormarna för att putsa insidan av fönstret på terrariet - när jag vände mig om stod två ormar uppresta ungefär i huvudhöjd med mig och tittade på mig på ca en meters avstånd. Det hände dock en gång av hur många gånger som helst, och tillhörde undantaget - inte regeln.

Hotet mot människor är inte det största problemet - det, skulle jag vilja påstå, är snarare det minsta problemet i sammanhanget. Det allvarliga problemet i Florida är att den naturliga faunan hotas av ormarna - och därför är det viktigt att problemet åtgärdas. Och uppenbarligen tycks köldperioderna vara den bästa av alla motmedel. Så förhoppningsvis kommer fler sådana - vilket skulle spara Florida mängder av pengar och resurser på ett i princip omöjligt uppdrag. Hursomhelst ska det bli intressant att följa den politiska utvecklingen i frågan. Den enorma variationen av djur- och naturliv i USA är en av de mer fascinerande saker med det landet.

OBS: Någon eventuell expert kanske kan upplysa om det också finns nätpytonormar i Everglades? Och om så inte är fallet, hur det kommer sig? Är den enkla förklaringen i sådana fall bara att fler människor föredrar tigerpytonormarna som husdjur framför (de mer aggressiva?) nätpytonormarna?

Källa: Miami Herald

Se även tidigare inlägg:

Ken Burns om amerikanska nationalparker
20090927

Inga kommentarer: