tisdag 15 februari 2011

CPAC 2011 - del 31: Rich Lowry

Rich Lowry är den relativt unge redaktören för den konservativa tidningen National Review och gästade också han CPAC (här är talet).

Rich Lowry bor i New York och inleder med att berätta att han efter presidentvalet 2008 trött och sliten var på väg hem till sitt område, som är fullt av liberala college-ungdomar, som nu firade som om USA just vunnit ett krig. Men när han hör talas om "Obamas ungdomar" så brukar han minnas en historia om när Ronald Reagan var guvernör i Kalifornien och det pågick mängder av ungdomliga demonstrationer mot kriget i Vietnam. Det berättas hur Reagan efter ett besök på ett universitet som var fullt av demonstrerande demonstranter gick igenom hopen av hippe-demonstranter och satte sig i sin bil. Dessa började då banka på bilen och ropa "Det är vi som är framtiden, det är vi som är framtiden!" Det sägs att Reagan då vevade ner rutan och sa: "I sådana fall kommer jag att sälja mina aktier."

Rich Lowry förklarar sedan att vad han vill tala om i några få minuter är USA. USA är ett mirakel, säger Lowry, och det finns fyra viktiga grunder för den amerikanska exceptionalismen:

1. USA har alltid varit en handelsnation.

2. USA har alltid varit ett medelklass-samhälle där individens framgångar varit viktiga. Där man kanske började som arbetare men sen avancerade. En som starkt förespråkade detta var Abraham Lincoln.

3. USA har alltid främjat sin nationella styrka och expanderat denna. Författningsfäderna var expansionister och ville utbreda den amerikanska idén. USA har aldrig varit riktigt isolationistiskt. Varje gång USA blivit attackerat har landets svar alltid varit att slå tillbaka med full kraft och därefter exportera de amerikanska idéerna utomlands. När George W. Bush stod på ruinerna till World Trade Center med sin arm om brandmannens axlar och ropade: "I hear you, the rest of the world hears you, and those who knocked these buildings down will hear all of us soon!" - så gav han uttryck för en mycket karaktäristisk amerikansk respons, förklarar Lowry till publikens jubel.

4. För det fjärde så har USA alltid strävat efter att bevara sin frihet genom att hålla regeringsmakten begränsad. Det går tillbaka till nationens födelse och Frihetsdeklarationen som förklarar att man håller ett antal teser för sanna (teser om vad en regeringsmakt är och inte är) - och att dessa teser i grunden utgår från en högre makt än människan själv - och definitivt från en högre makt än en regeringsmakt. Regeringens syfte är inte att skapa rättigheter utan att upprätthålla de rättigheter människan redan är given av Gud. Om en regering inte gör detta så förlorar den sin legitimitet.

Detta förstod författningsfäderna och skrev ner dess innebörd i konstitutionen. Som resultat av det har USA en mindre stat än andra utvecklade länder, som te x i Europa - och som konsekvens av det är amerikaner också friare.

Alla dessa fyra punkter som sammanfattar de amerikanska exceptionalismen står dock under attack, förklarar Lowry vidare. Det går inte att ha ett effektivt handelssamhälle när profit svartmålas. Det går inte att ha effektiv individuell utveckling när breda skatter som hämmar dessas personliga framskridande kommer. Man kan inte ha en robust utrikespolitik när ens första instinkt är att be om ursäkt för USA:s existens. Och man kan inte ha den frihet man givits när konstitutionen undermineras och regeringen skapar en beroendekultur.

Rich Lowry avrundar dock med att säga att han är optimist. Och även den där natten 2008 när han var på väg hem och ungarna försökte ge honom high-fives på gatan så var han också optimistisk eftersom han visste att amerikaner skulle kämpa emot och de konservativa göra come-back - nu har man nått halvvägs. Han avslutar sedan med att säga att hotet mot den amerikanska idén kommer inifrån, precis som det alltid gjort och citerar Abraham Licoln från 1830-talet som redan då sa:

If destruction be our lot, we must ourselves be its author and finisher. As a nation of freemen, we must live through all time, or die by suicide.


Rich Lowry utgör en ung och viktig röst inom den konservativa rörelsen och det tal han framförde kändes både inspirerande och viktigt.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 30: John Bolton 20110215

Inga kommentarer: