lördag 26 februari 2011

Republikanerna behöver en stark presidentkandidat

I min sammanfattning av årets CPAC konstaterade jag att de konservativa lagt en utmärkt grund för republikanerna att stå på inför presidentvalet 2012 - vad man däremot fortfarande saknar är en tydlig och tillräckligt kraftfull ledare.

Just en sådan ledare är vad republikanerna verkligen behöver för att kunna vinna över Obama nästa år, skriver Jeffrey H. Anderson här på pajamasmedia. Vem som helst kan inte vinna över Obama, skriver han. Av de senaste fem kandidater som utmanat en sittande president syns mönstret tydligt: den sittande presidenten vann när han utmanades av svaga kandidater, men fick lämna Vita Huset när han utmanades av starka motkandidater. Ronald Reagan var 1980 en stark motkandidat till Jimmy Carter och Bill Clinton var 1992 en stark motkandidat till George Herbert Walker Bush. Både Carter och Bush var två sittande presidenter som förlorade.

Men svaga utmanare har inte lyckats besegra den sittande presidenten: Walter Mondale kunde inte besegra Ronald Reagan, Bob Dole kunde inte besegra Bill Clinton och John Kerry kunde inte besegra George W. Bush.

Så trots att Obamas opinonssiffror idag ligger under 50%-strecken, så måste republikanerna ha en stark kandidat för att vinna. Vem det är står inte tydligt, men författare lyfter fram två namn: Paul Ryan och Chris Cristie.

Kritiken mot Ryan är att han är för ung, och kritiken mot Cristie är att denne är för fet. Båda två har dock argumenten på sin sida, och båda två skulle bli formidabla motståndare mot Obama, menar Anderson. Han fortsätter dock med att förklara att det är alla republikaners plikt - som känner att de skulle kunna bidra med något och kunna vinna mot Obama - att ställa upp. Republikanerna måste också göra allt för att lyfta fram partiets allra bästa kandidater på scenen. Det här är nämligen det viktigaste valet sedan 1864. Då handlade frågan om inbördeskriget, nu handlar frågan om att gå emot USA:s förmodligen mest progressiva president någonsin och stoppa ObamaCare och annat medan det fortfarande går.

Jag själv skulle inte dra växlarna riktigt lika långt: jag är inte säker på om Paul Ryan eller Chris Cristie är de bästa (även om jag onekligen gillar Ryan) och jag är inte säker på att valet 2012 är det viktigaste sedan 1864 (Skulle inte tro det, valet 2000 -och 2004- var -enligt min mening- mycket viktigare än 2012 kommer att bli). Men huvudpoängen i hans resonemang är sant: republikanerna kan vinna mot Obama 2012 - men de måste hitta en bra kandidat. Och att vinna mot Obama är viktigt, för onekligen är han en progressiv president, vars politik gjort USA aningen mer likt Europa - och det är verkligen inte bra.

Källa: pajamasmedia

Se även tidigare inlägg:

Donald Trump om att han är seriös i sina presidentplaner 20110226

Inga kommentarer: