onsdag 23 februari 2011

Rick Santorum försvarar korstågen

Pennsylvanias konservative fd senator Rick Santorum, som också är katolik, försvarade korstågen när han igår talade på en kristen skola i South Carolina:

“The idea that the Crusades and the fight of Christendom against Islam is somehow an aggression on our part is absolutely anti-historical,” Santorum said in Spartanburg on Tuesday. “And that is what the perception is by the American left who hates Christendom.”


“They hate Western civilization at the core. That's the problem”, tillade han.


Han talade också om kristendomens roll i USA, och hur USA:s tro på individen, och individens rättigheter är en kristen doktrin.

“What we're talking about are core American values. ‘All men are created equal' — that's a Christian value, but it's an American value.”


Han sa också att han ännu inte bestämt sig om han ska ställa upp i presidentvalet 2012, men att han planerat in den republikanska primärvalsdebatten den 5 maj i sin kalender.

Korstågen och kristendomshistoria överlag är bristfällig i Sverige - dels pg a en utbredd sekularism där religion betraktats som något i grunden dåligt, men också pg a en lång historia av a-historisk protestantism som i århundraden lärt ut kyrkohistoria med Martin Luthers idéer som grund - och eftersom kristendomens historia för protestanter i princip började med Martin Luther har man kunnat avfärda äldre kyrkohistoria (som te x korstågen) som irrelevant. Pg a dessa faktorer finns i Sverige (vad jag vet, och jag vet inte allt om detta, så jag kan också missta mig) ingen direkt djupare forskning om korstågen (trots de diverse böcker som skrivits, varav jag bekantat mig med en del). Svenska vänsterakademiker breder dock gärna på myterna om korsfararnas blodiga illdåd mot de fredliga muslimerna ungefär på samma sätt som den amerikanska vänstern gör. (Illdåd skedde dock, men har överbetonat enormt samtidigt som islamisk imperialism i princip ignorerats).

Korstågen är dock mycket mer komplexa än så, och katolska kyrkan sysslade inte med imperialism och korstågen faller alla in under kriterierna för rättfärdiga krig - trots att enskilda handlingar ägde rum som inte var rättfärdiga.

Här talar historieprofessor Thomas Madden om ämnet på Catholic Answers på ett ingående och mycket informativt sätt. Väl värt att lyssnas på - och istället för att läsa böcker och se filmer av vänsterfolk från sekulära protestantiska länder så är det förstås betydligt vettigare att studera korstågen utifrån den kyrka som faktiskt pålyste och drev dem.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Skolstyrelsen i Texas motsätter sig pro-islamska skolböcker 20100923

Katolska kyrkan - byggare av västerländsk civilisation 20100819

Inga kommentarer: