onsdag 23 februari 2011

Egyptens kristna kopter inför en osäker framtid

Vilken väg Egypten kommer att gå står ännu inte tydligt. I bästa fall blir Egypten en sekulär demokrati (istället för en sekulär diktatur) - i värsta fall blir det en religiöst (islamistisk teokrati). Egyptens kristna kopter oroar sig för det sistnämnda.

I söndags marscherade tusentals kristna i Kairo och krävde borttagandet av Artikel II i den egyptiska konstitutionen - ett bud som lyder:

“Islam is the religion of the state. Arabic is its official language, and the principal source of legislation is Islamic jurisprudence (Sharia).”


Det finns i Egypten krafter betydligt mer angelägna om att upprätthålla sådana lagar än Hosni Mubarak var, och det oroar de kristna:

“We sacrificed our souls for the sake of Egypt, and our aim was a civil state, not a religious one,” sa en pastor som hade de kristna som dödats av säkerhetsvakter i åtanke, när de protesterat mot Mubarak.

För några dagar sedan dödades också Dawoud Botrous, pastor vid Prince Tadros El-Shatbi church. Vilket i dag väckte fler kristna protester, där dessa marscherade och ropade:

"With our souls and blood we sacrifice our lives to the cross,"


Det är av synnerligen stor vikt att världen värnar de kristnas rättigheter i de saker som nu sker i mellanöstern. Här i Sverige är det förstås för den "vanlige svensken" som matas av vänsterakademiker om hur islamofobin är det stora farliga hotet och att muslimer idag nästan har det som judarna hade det i Tyskland på 1930-talet inte helt lätt att förstå, men faktum är att om några grupper verkligen är utsatta och där paralleller till 1930-talets Tyskland faktisk på goda grunder skulle kunna dras, så är det de kristna runtom i mellanöstern. Med islamiska grupper som får ökad makt kommer de kristna att få det ännu svårare - något vi i Europa inte får blunda inför.

Källor: EWTN, EarthTimes

Se även tidigare inlägg:

Fox diskuterar de fortgående händelserna i mellanöstern 20110223

-------------------------

Ökat våld mot kristna i Egypten 20110113

Egyptisk midnattsmässa slutar i blodbad 20110102

Inga kommentarer: