måndag 28 februari 2011

Race to Nowhere

När Bush pålyste No Child Left Behind - en av de största skolreformer i amerikansk historia - fick han mycket kritik, dels naturligtvis från vänsterakademiker och de amerikanska lärarfacken - men också från svensk media, som var skeptiska till allt som Bush gjorde.

Barack Obama har som bekant i princip fortsatt Bushs utbildningspolitik, om än med lite andra metoder. Obama-administrationens hittills främsta utbildningssatsning är Race to the Top - som likt NCLB går ut på att hålla skolor och skoldistrikt ansvariga för sina studenters framgångar (eller brist på sådana).

Likt NCLB så finns det dock kritiker även till Race to the Top eftersom det bygger på samma tanke. En nyproducerad dokumentär som syftar till att skildra problemen i de amerikanska skolorna heter "Race to Nowhere" och anspelar naturligtvis på Obamas utbildningssatsning. Filmen är gjord av Vicki Abeles - en mamma från Kalifornien som gjorde filmen efter att en 13-åring i hennes område tagit livet av sig. Här är trailern:



De amerikanska grundskolorna har många problem som måste hanteras stegvis. Men Race to the Top är ett utmärkt initiativ som sätter elever snarare än skolor och fackföreningar i fokus. Det hade förstås varit önskvärt om det bästa för skolor och fackföreningar också vore elevernas bästa - i USA har dock väldigt länge så inte varit fallet. Och nu blundar vare sig republikaner eller demokrater längre för den saken. Och det är precis vad som behövs för att lägga de första byggstenarna till en mer långsiktig förändring. En process som initierades av George W. Bush.

Källa: PennLive

Se även tidigare inlägg:

Arne Duncan om lärarfacken 20110217

Inga kommentarer: