måndag 28 februari 2011

Palin och Barbour i trubbel inför 2012

Såväl Alaskas fd guvernör Sarah Palin som Mississippis guvernör Haley Barbour är två potentiella presidentkandidater. Båda har dock laster i bagaget som kan komma att försvåra eventuella presidentambitioner.

Sarah Palin:

Anchorage Daily News skriver här om hur Palins stjärnstatus har börjat falna - och därmed också framtidsutsikterna. I den i primärvalen viktiga nyckelstaten South Carolina förklarade partiaktivister att de inte ansåg att Palin hade den erfarenhet, sakkunskap eller förmåga att röra sig längre och bortom sin folkliga populism. Många republikaner i South Carolina söker därför någon annan republikan att kröna - ett alternativ är Michele Bachmann.

"Sarah Palin with a brain,"
beskrev en republikansk aktivist i delstaten Bachmann.

Palin är dock inte uträknad och har fortfarande stöd av var femte republikan. Men stödet har minskat och hon tappar kraftig bland de oberoende väljarna. Det svikande stödet bland dessa gör att om det vore val idag och hon var republikanerna kandidat mot Barack Obama så skulle hon förlora med hela 30 mot 56%.

Lee Miringoff, som deltagit i opinonsundersökning som är gjord av McClatchy, säger:

"She doesn't appeal to the center, and she hasn't been trying to,"


Haley Barbour:

Mississippis guvernör Haley Barbour har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, och hans många meriter (en av strategerna bakom republikanernas segrar i höstas, en två-mandats-guvernör under svåra tider och en effektiv lobbyist) har gjort att det börjat ryktas om möjligheten att kunna nå ända in i Vita Huset.

Men Haley Barbour har en last i bagaget han inte kan göra mycket åt - han är guvernör för en av USA:s synnerligen historiskt rasistiska delstater. Los Angeles Times skriver här om hur Mississippis långa historia av rasism och slaveri kan komma att orsaka problem för Barbour och att denne inte varit tillräckligt effektiv i att ta den saken i akt genom att fälla en del olämpliga uttalanden.

I december prisade han i the Weekly Standard the Citizens' Councils - segregationistgruppen från medborgarrättseran som styrde i städerna. Senare tog han dock avstånd från deras rasistiska beteenden. Förra veckan, vid 150-årsminnet av inbördeskriget, vägrade han ta avstånd från ett försök att skapa registreringsskyltar för att hedra Nathan Bedford Forrest - en av konfederationens generaler och tidiga Ku Klux Klan-ledare.

"I don't go around denouncing people," sa Barbour på en presskonferens.

I måndags tog han dock tydligare avstånd från saken och sa att om ett sådant förslag hamnade på hans skrivbord så skulle han inte signera det.

Haley Barbour är förstås inte rasist och har många gånger tydligt tagit avstånd från en era av historien vars generationer som tillhörde den nu gått i graven, men Mississippi har trots det en problematisk historia och en äldre sydstatsguvernör mot en ung progressiv svart president kommer onekligen att göra frågan om ras aktuell. J. David Woodard, republikansk rådgivare och statsvetare vid Clemson Univeristy kommenterar:

"You'd think that somebody who came from Mississippi would have thought, 'This is the biggest obstacle I'd have to overcome,' "


Således har också Haley Barbour problem han kommer att få svårt att rå på.

Källor: Anchorage Daily News, Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Huckabee om sina eventuella presidentambitioner 20110227

Inga kommentarer: