onsdag 30 mars 2011

Islamister i Egypten mördar för att stänga sprit- och kaffeaffär

En man mördades och åtta skadades i måndags i byn Kasr el-Bassil i Fayoum-provinsen, efter att en salfistisk islamistgrupp krävt att en sprit- och kaffeaffär skulle stängas.

Bråk uppstod efter att islamistgruppen - i sina försök att införa striktare islamiska lagar och bl a förbjuda alkohol - krävt att affärens ägare skulle stänga ner sin verksamhet.

Hosni Mubarak tolererade salafister för att därigenom spela ut sina huvudmotståndare i det muslimska brödraskapet. Då hade de dock föga inflytande, men nu efter Mubaraks avgång är sekulära demokratiförekämpar rädda att salafisternas inflytande ska växa.

Salafisterna i Egypten tar avstånd från våld (inte helt och hållet uppenbarligen, men möjligtvis från revolutioner) - men den ideologi de tror ligger inte märkvärdigt långt borta från Al Qaidas eller talibanernas. Och i likhet med de senare grupperna vill salafisterna implementera en striktare form av islam så som religionen praktiserades av Mohammed på 600-talet.

Det är viktigt för omvärlden att inte glömma Egypten och de andra länderna i mellanöstern även om Libyen för närvarande är i fokus. Ett av de länder med störst potential att faktiskt etablera en fungerande demokrati är Egypten - men en viktig faktor för detta är att väst inte glömmer landet, för Egypten har också starka islamistiska krafter i rörelse.

Källa: Las Vegas Sun

Se även tidigare inlägg:

Islamiska krafter visar sig i Egypten 20110222

--------------

Bör USA beväpna Libyens rebeller? 20110330

Inga kommentarer: