tisdag 29 mars 2011

Sverige skickar Gripen-plan till Libyen

Sverige har nu beslutat att acceptera ett förslag om att också delta i alliansen mot Ghaddafi i Libyen med Gripen-plan som, efter förfrågan av NATO, ska medverka till att upprätthålla flygförbudszonen.

Det verkar råda konsensus kring beslutet och det blir i sådana fall första gången på mer än 40 år som Sverige deltar i en stridsflyginsats utomlands. Senast var när man skickade stridsflyg till Kongo för att där delta i en FN-insats.

Regeringen föreslår att högst 8 Gripenplan ska skickas, samt 1 Herkulesplan och ett spaningsplan under en tidsperiod på max 3 månader och på en kostnad ej mer än 200 miljoner kronor, med omkring 130 mans personalstyrka.

– Vi måste komma ihåg att den militära insatsen inte kommer att lösa konflikten i Libyen. En politisk process måste därför inledas så snart som möjligt för att bana väg för fred och en demokratisk utveckling,
sa statsminister Fredrik Reinfeldt, som just nu håller en presskonferens om saken.

Bör Sverige delta i insatserna Libyen?

Under det begränsande ramverk som verkar ha satts upp så bör Sverige kunna delta. Däremot bör Sverige påbörja en bredare diskussion om den svenska neutraliteten och hur och när svenska trupper verkligen ska delta utomlands.

Källor: DN, DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Tom Brokaw om Obamas Libyen-tal 20110329

Inga kommentarer: