torsdag 31 mars 2011

Amerikansk specialstyrka till Fukushima

En amerikansk specialstyrka på 155 soldater från insatsstyrkan Chemical Biological Incident Response Force beräknas på fredag anlända i Fukushima. De kommer inte att arbeta i kärnkraftverken men är utbildade för att identifiera kemikalier, övervaka strålningsnivåer och att sanera radioaktivt smittad personal, skriver SVD.

Nivån av radioaktiv jod är 4 385 gånger högre än den tillåtna i havet utanför det skalvdrabbade kraftverket Fukushima i Japan, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Det är en snabb höjning sedan i lördags då värdet var 1 250 gånger högre än tillåtet.

De japanska myndigheterna överväger att täcka de havererade reaktorerna med ett specialtyg som ska förhindra den radioaktiva strålningen. En strålning som gjort många japaner rädda. MSNBC skriver här hur hundratals av dem som evakuerats från kärnkraftsområdet nekats tillträde till sjukhus i rädsla för strålning. Vid en vårdcentral i Fukushima City nekades en 8-årig flicka vård för hudutslag. Hennes familj levde i ett flyktingläger efter att ha tvingats lämna sitt hem i Minamisoma.

Brittiska The Daily Telegraph som uppmärksammade diskrimineringen noterade att de som överlevde bombingarna av Hiroshima och Nagasaki också ofta möttes av samma attityd.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy är den förste världsledare att besöka Japan efter katastrofen och kom idag överens med den japanske premiärministern Naoto Kan om att samarbeta för att verka för en internationell standard för kärnkraftverk innan årsslutet.

Källor: SVD, MSNBC, Japan Today

Se även tidigare inlägg:

Radioaktiviteten i Japan fortsatt skyhög 20110330

Inga kommentarer: