fredag 25 mars 2011

NATO tar över operationen i Libyen

Igår stod det efter förhandlingar klart att NATO nu kommer att ta över ledningen för att upprätthålla flygförbudszonen i Libyen.

"Vi tar nu över ansvaret för att upprätthålla flygförbudszonen", sa NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Begäran som svenskt deltagande kan också komma, och den svenska regeringen verkar vara villiga till detta.

- Vi är beredda både humanitärt och militärt att vara med, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.


Men trots NATO:s ledarskap beräknas USA:s roll vara fortsatt stor, även om man inte vill ge sken av detta, något MSNBC här rapporterar om.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyDet viktiga för alla parter i denna situation är förstås att man vet vad man ger sig in i och är beredd att stå sitt kast. Att gå in i ett krig man inte är beredd på att vinna är både meningslöst och ansvarslöst. Och eftersom Europa generellt är mycket mer ovilliga än USA att satsa soldater på långsiktiga krig så är frågan vad Nato/Europa är beredda att satsa på att besegra Ghaddafi. Utan amerikanskt ledarskap blir denna fråga ännu viktigare att tänka igenom än i te x Afghanistan, där USA leder och europeiska styrkor övergripande kan hänga på. Att leda militärinsatser kräver dock en mycket större beslutsamhet och att man vet vilket mål man har i sikte.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Obama känslig för opinionen kring Libyen 20110324

Inga kommentarer: