tisdag 4 oktober 2011

Fast and Furious och Eric Holder

Jag försöker så gott jag kan att på denna blogg rapportera om alla stora skeenden inom den nationella amerikanska politiken. Det finns dock en hel del jag missar eller helt enkelt inte hinner rapportera om. 2009 minns jag tydligt att jag inte skrev ett ord om situationen i Honduras och den då nytillträdde president Obamas hantering av situationen - det pg a att jag helt enkelt inte hann.

De senaste månaderna har jag heller inte - av samma orsak - skrivit ett ord om den misslyckade underrättelseoperation som gått under beteckningen "Operation Fast and Furious" och som gjort relationen mellan Mexiko och USA ansträngd.

Operationen (som kan läsas mer om här på Wikipedias artikel) påbörjades hösten 2009 i syfte att undersöka illegal vapentrafficking. The United States Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) tilllät då ca 2000 vapen att smugglas ut ur USA - varav man visste att majoriteten av dessa skulle hamna i Mexiko. Detta gjordes för att bygga ett starkare underlag mot brottsorganisationerna i Mexiko som skulle komma att köpa vapnen. I juni 2011 visade dock statistik att 179 brott är kopplade till vapnen som kom från ATF. Vapnen har även använts av mexikanska brottslingar för att döda amerikanska agenter - däribland Special Agent Jaime Zapata, som dödades den 15 februari i år.

Vetskapen om operationen kom bland efter att agent Larry Alt avslöjat operationen - här intervjuas han på Fox News om saken:Här är också ett inslag om ATF:s inblandning i operationen:Justitieminister Eric Holder förnekade på ett kongressförhör i maj 2011 att han skulle haft kännedom om operationen tidigare än några veckor tillbaks. Nyliga rapporter visar dock att Holder kände till operationen redan i juni 2010. Senatens Judiciary Committee och Representanthusets Oversight and Government Reform Committee utreder för närvarande operationen. Och republikanerna i Representanthuset har nu krävt en utredning av Eric Holder och om denne missledde kongressen i sitt vittnesmål tidigare i år, något Fox News här har ett inslag om:Och här ett annat inslag:Här har Forbes också en artikel som förklarar att "Fast and Furious" kan komma att vara Obamas Watergate (vilket jag tror är en överdrift, men eftersom amerikanska liberaler och svensk vänster älskar att beskriva kontroversiella underrättelse-operationer beordrade av republikanska presidenter, så bör den här händelsen vara värd att också lyftas fram).

Möjligheterna är stora att detta också kommer att bli en valkampanjfråga för de republikanska kandidaterna.

Se även tidigare inlägg:

Droger från Mexiko smugglas in i USA i högre utsträckning 20110925

-------------------

Amerikansk agent dödad i Mexiko 20110217

Inga kommentarer: