fredag 9 december 2011

Irakisk by fruktar amerikanskt tillbakadragande

En irakisk by i närheten av Tikrit lever i fruktan över amerikanernas slutgiltiga tillbakadragande vid årsskiftet. Vid deras by fanns den amerikanska militärbasen Spiker, som anställde hundratals bybor som översättare och arbetare.

Minst 3 människor från byn har dock dödats bara för att de samarbetade med amerikanerna. De hoppades att amerikanerna skulle bringa välstånd, men fick bara smuts och har lämnat ett Irak som bara är "smuts" och de fruktar nu vedergällningar för sitt samarbete med amerikanerna.

USA ger diplomatiskt ger beskydd till dem som arbetat för dem och som nu hotas - men hjälpen räcker långtifrån till alla, och somliga önskar att amerikanerna aldrig hade kommit. CNN rapporterar här om saken:



I likhet med så mycket annat i Irak så är det nu upp till den irakiska regeringen att skydda sina egna medborgare. USA hade kunnat hjälpa till med detta och med fortsatt säkerhet för landet, om det irakiska parlamentet bara godkänt detta. Så skedde inte och irakierna får nu ta det ansvar man själva har valt att (ensamma) bära. Det går att kritisera Obama-administrationen för bristande engagemang ifrågan - men i grunden ligger det största ansvaret för den rådande situationen på irakierna själva, inte på amerikanerna eller ens på president Obama.

Se även tidigare inlägg:

Joe Biden om USA:s uttåg ur Irak 20111201

Inga kommentarer: