tisdag 6 december 2011

Olika åsikter om Newt Gingrichs uppgång

Newt Gingrich är republikanernas nu tydliga frontrunner. Åsikterna om Gingrich går dock skarpt isär. Här har CNN ett inslag om hans uppgång:



Och här Fox News ett annat:



Joe Scarborough, värd för MSNBC:s “Morning Joe” skriver också här en reflektion på Politico kring Gingrich, och hur denne många gånger dragit ut i strid med partiets konservativa falang, som ofta blivit irriterade på honom. Likväl har Gingrich meriter som gör honom lämplig att kandidera mot Obama: han kick-startade en konservativ rörelse som lyckades balansera budgeten för första gången på en generation, lyckades balansera budgeten fyra år i rad - vilket var första gången sedan 1920-talet; samt genomdrev välfärdsreform. Allt detta gjordes under höga protester från president Clinton och demokraterna i Kongressen. Ingen republikan av idag har således likadana meriter som Gingrich. Trots det är han dock inget säkert kort, och det är svårt att veta vad utfallet kommer att bli.

Jonah Goldberg skriver här på Los Angeles Times en annan artikel om Gingrich, där han förklarar att Gingrich är en person som har rätt motiv men ofta uttrycker dessa saker klumpigt. Hans senaste uttalanden om barnarbete i skolor, var en vettig ståndpunkt i en miljö där många noterat att amerikanska barn i dess skolmiljö helt saknar studiemotivation - något som en gång fick Oprah Winfrey att hellre öppna en flickskola i Sydafrika än i Chicago, pg a att barnen i de amerikanska skolorna var mer intresserade av att skaffa sig en ny IPod än att lära. Däremot borde Gingrich ha föreslagit vettigare saker än att låta elever skura toaletterna - men hans grundläggande syn på problemet ifråga var korrekt, menar Goldberg.

I denna artikel på Washington Post påpekar dock Jennifer Rubin hur Gingrich intagit många ståndpunkter som går emot de rådande konservativa idéerna ifråga om såväl global uppvärmning som annat - dock inte på samma sätt som demokraterna och från en mer konservativ utgångspunkt, men likväl med samma mål i sikte.

Debatten om Newt Gingrich har just börjat - och det återstår de närmsta veckorna att se vart dessa debatter leder i utvärderingen av hans potential - eller bristande sådan - som republikansk presidentkandidat.

Se även tidigare inlägg:

Gingrich lanserar ad i Iowa 20111205

Inga kommentarer: