fredag 2 december 2011

Om kvinnovåldet i Afghanistan

Den 21-åriga kvinnan Gulnaz i Afghanistan anmälde att hon blivit våldtagen av en kusins make 2 år tidigare. Av domstolen betraktades våldtäkten dock som äktenskapsbrott och Gulnaz dömdes till 12 år i fängelse - hennes enda utväg var att gifta sig med mannen som våldtagit henne. Hon valde fängelse och vidhöll att hon var oskyldig, men riskerar också att "hedersmördas" när hon frisläpps - något CNN här rapporterar om:



Kvinnan har nu frigivits men inte pg a afghanska lagar eller allmän rättvisa, utan pg a att Afghanistans president Hamid Karzai personligen lade sig i saken efter internationella påtryckningar. Våldtäktsmannen ifråga går dock fri. Här talar kvinnans advokat om saken på CNN och beskriver hur Afghanistan ser på våldtäkter:



Våldet mot kvinnor i Afghanistan är ett stort problem - och våldtagna kvinnor straffas ofta på olika sätt för vad som skett dem. Något CNN här rapporterar om där det också förklaras att om USA drar sig tillbaka kommer våldet mot kvinnorna också att öka:



Sedan talibanernas fall 2001 har USA aktivt engagerat sig för att förbättra situationen för Afghanistans kvinnor - som tidigare behandlats värre än boskap. Det är ett arbete som måste fortsätta oavsett vad som händer med det militära engagemanget 2014. Med det sagt så utgör en västerländsk militär närvaro i Afghanistan den bästa garant för att stödja och beskydda dem som faktiskt vill verka för kvinnors- och andras rättigheter i landet. Afghanistan kommer inte att bli som Europa - det pg a såväl kulturella som religiösa faktorer. Vad väst lyckas åstadkomma för kvinnor i Afghanistan bör därför bedömas utifrån hur situationen var innan 2001 och utifrån situationen för kvinnor i andra liknande länder - som te x Pakistan.

Källor: CNN, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Mördande älskare avrättas i Afghanistan 20111009

Inga kommentarer: