torsdag 31 maj 2012

George W. Bushs porträtt offentliggörs i Vita Huset

För några minuter sedan avslutades ceremonin i Vita Huset när presidentporträttet av George W. Bush och porträttet av First Lady Laura Bush offentliggjordes. President Obama höll ett välkomsttal där han förklarade att presidentskapet överskrider politiken och Michelle Obama tackade Bush-paret för all hjälp inte minst ifråga om hur man tar hand om två döttrar i den tämligen udda miljö en barndom i Vita Huset innebär.

George W. Bushs far och mor - George Herbert och Barbara bush fanns på plats. Lika så tvillingdöttrarna Jenna och Barbara, Bushs bröder och syster, Karl Rove, Colin Powell, John Ashcroft, Donald Rumsfeld etc. President Bush och Laura talade även de. Bush tackade för gästfriheten och skämtade genom att påpeka att Vita Huset nu både började och slutade med George W. som presidentporträtt (George Washington) - och förklarade att han var stolt över att hans porträtt skulle hänga tillsammans med hans fars. Han skämtade också och sa att när Obama hade svåra beslut att fatta, så kunde han ta en titt på det senaste porträttet och ställa frågan: What would George do? Laura förklarade i sitt tal att Vita Huset varit deras hem i 8 år, men de ägde aldrig huset - Vita Huset tillhör istället alla de som aldrig kommer att få sin porträtt uppsatta där - det amerikanska folket.

Det var en kort men viktig stund. Senast Bush besökte Vita Huset var i januari 2010 när han tillsammans med Bill Clinton av president Obama då ombads att leda en insamlingskampanj efter jordbävningen på Haiti. Det var också en viktig stund då den - partipolitiken till trots - visar på kontinuiteten i det amerikanska presidentskapet. Här är eventet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyPorträttet kan ses här - och det är en bild jag själv anser vara alldeles strålande. Ett av de bästa presidentporträtt jag sett - och A Charge To Keep i bakgrunden passar alldeles förträffligt!

Källor: MSNBC, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Jenna Bush Hager om faderns presidentfoto och arbetet med UNICEF 20120530

Inga kommentarer: