fredag 18 maj 2012

Jeremiah Wright tillbaka i rampljuset

Obamas kontroversielle fd pastor Jeremiah Wright är åter i hetluften. Dels pg a att pro-Romney SUPER PAC-en Ending Spending under ledning av Joe Ricketts, planerade att satsa 10 miljoner dollar på en ad-kampanj i syfte att åter koppla Obama till den hetlevrade pastorn - något som skulle göras av den republikanske ad-skaparen Fred Davis och dennes firma Strategic Perception.

Detta väckte skarp kritik från Obama-teamet och Mitt Romney tog så småningom även avstånd från saken. Strategic Perception förklarade att det hela bara varit en av många idéer och att Ricketts-familjen inte hade någon del i det hela:

"The Ricketts family never approved it, and nothing has happened on it since the presentation,"


Här har CNN ett inslag om saken:Historien slutar dock inte riktigt där. Sean Hannity har intresserat sig mer för kopplingarna till Wright och anser att det är legitimt att faktiskt lyfta fram detta, något "mainstream-media" vägrar göra. Här intervjuar Hannity Ed Här intervjuar Sean Hannity Ed Klein som skrivit boken "The Amateur: Barack Obama in the White House" och som även exklusivt tillåtits intervjua pastor Wright som berättat för Klein om relationen med Obama. Och det Wright berättar föranleder att tro att Obama visste betydligt mer om Wrights "radikala ståndpunkter" än han gav uttryck för när dessa kom i dagern 2008. Här är intervjun med Klein som faktiskt är sevärd. Man behöver inte dra Kleins slutsatser men kan däremot lyssna på Wright direkt och göra en egen bedömning av saken:

Del 1:Del 2:Del 3:Själv anser jag att det är av intresse att veta vissa saker om Obama som ännu inte kommit upp i ljuset: som te x vad Obama faktiskt skrev om i sina universitetsuppsatser. Saker som med tiden givetvis kommer att uppdagas. Däremot tror jag inte att det är någon större mening i att angripa Obama med Wright - det av den enkla anledning att vi idag känner Obama. Vad Wright än må ha sagt, och oavsett vilka idéer Obama än kan ha varit såld på en identitetssökande ung man, så står han idag inte för de idéer Wright till synes ämnar stå för. Det vet också de flesta. Det hade gått att använda Wright 2008 för att skapa en bild av Obama som en svart vänsterradikal - nu går det inte längre. Och det finns ingen anledning för Romney att försöka eller ge stöd till Super PAC:s som önskar detta.

I tecknandet av Obamas fulla livshistoria är dock Wright helt uppenbart ett mycket viktigare kapitel än Obama idag vill tillstå.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

Obama talar 1991 till förmån för rasteoriforskaren Derrick Bell 20120308

Inga kommentarer: