onsdag 9 maj 2012

Obama tydligt mot gay-äktenskap 2004

2004 kampanjade president Bush för ett federalt konstitutionstillägg som stadgade äktenskapet som något mellan en man och en kvinna, pg a att Bush ansåg att ovalda domare i de enskilda delstaterna körde över medborgarnas ståndpunkt i frågan. Bush förespråkade dock tydliga samboskapslagar för homosexuella, med tydliga juridiska rättigheter. Tillägget skulle dock inte komma att röstas igenom, och Bush släppte sedan frågan.

Samma år höll demokraterna dock en primärvalsdebatt där en viss Barack Obama fick en ingående fråga på sin syn på homosexualitet och förklarade då att han i princip hade samma ståndpunkt som president Bush. Han ansåg att tydliga samboskapslagar för homosexuella skulle finnas och att dessa inte skulle diskrimineras men att äktenskapet däremot var något mellan en man och en kvinna. Här är klippet.



Vad USA måste lyckas med i detta avseende är att hitta en balans, där homosexuella som vill leva sina liv tillsammans inte diskrimineras - men där de tydliga religiösa aspekterna mot gay-äktenskap också på något sätt tas i akt. Antingen genom samboskapslagar som i princip bara gör äktenskapsdefinitionen till en ren formalitet - eller genom att låta delstaterna själva avgöra saken. Ingen lösning är dock felfri, och onekligen skulle homosexuella fortfarande känna sig diskriminerade - men frågan är bara lätt för dem som antingen främst är intresserade av gay-äktenskapsfrågan eller de som bara är intresserade av kyrklig teologi. För dem som försöker förhålla sig till båda dessa saker samtidigt blir frågan svår. Något som Obama i detta klipp helt uppenbart bevisar.

Vad som gör USA intressant, i jämförelse med te x Sverige, är dock att båda aspekterna verkligen på riktigt tas på allvar även från toppolitiker inom båda partier.

Se även tidigare inlägg:

Romney vinner primärvalen - Gay-äktenskapsförbudet godkänns 20120509

Inga kommentarer: