onsdag 7 november 2012

President Obama blir kvällens segrare

President Obama segrade alldeles nyss i Ohio, och vinner således 4 år till i Vita Huset. Stor besvikelse råder med all sannolikhet i Romney-lägret, som aldrig kom in riktigt i leken när resultaten från såväl Virginia som Florida drog ut mycket längre på tiden än man såväl hoppats som trott. Fram till slutet fanns dock hoppet om en seger i Florida - Ohio och Colorado. Men med Ohio ute ur leken är racet över.

Nu är dock en fyra års kamp slut: Obama har segrat och kommer att regera i fyra år till. Därmed kommer han att få möjlighet att få fortsätta styra upp ekonomin på sitt sätt - och hans sjukvårdsreform, ObamaCare - är med så gott som all sannolikhet nu här för att stanna på samma sätt som andra historiska amerikanska reformer så som Social Security och Medicare.

Republikanerna har nu en lång resa framför sig - och mycket tyder på att Romneys stora akilleshäl var hans extremt dåliga relation med USA:s latinamerikanska befolkning. Vad som gick fel kommer dock att diskuteras i det oändliga, och jag ämnar inte spekulera kring de sakerna ikväll.

Själv stödde jag Romney och har också varit starkt kritisk till i synnerhet Obamas utrikespolitiska filosofi, såväl som hans ekonomiska politik. Så naturligtvis är jag besviken. Nu gäller det dock att blicka framåt. USA har många svåra utmaningar framför sig, som såväl Obama som republikanerna måste lösa tillsammans - det för såväl USA:s, som för världens bästa. Republikanerna måste acceptera att valet tog slut ikväll: Obama förblir USA:s president - och Obama måste förmodligen också foga sig i att denna seger inte var likadan som segern 2008, och att han nu går in i en ny period med ett republikanskt Representanthus.

Jag tror att USA i längden skulle bli ett bättre USA med Romney som president. Men nationen kommer fortsätta att vara en bra nation även under Obama. Så för ikväll räcker det helt enkelt med att säga grattis till president Obama. Och lycka till!

Se även tidigare inlägg:

USA:s fyrtiofjärde president heter Barack Obama! 20081105

Inga kommentarer: