tisdag 26 november 2013

Afghanistan planerar återinföra stening

Afghanistan har under amerikanskt överseende gått en lång väg från det talibanska skräckvälde som rådde i landet innan 2001. Men i takt med att USA:s och NATO:s styrkor förbereder att lämna landet har många indikationer kommit på att en del av utvecklingen är på väg att rullas tillbaka.

Dels pg a att många bedömer att talibanerna kommer att få ökad makt och ökat inflytande gentemot en på egen hand mycket svag centralregering i Kabul. Nu kommer dock också rapporter om att den afghanska regeringen ämnar tillgodose talibaners krav och också från regeringshåll återinföra ett av de grymma straff som sedan 2001 avskaffades: stening av äktenskapsbrytare.

Förslagets som arbetats fram av Karzais Justitiedepartement, föreslår att de som haft sex utan att vara gifta ska piskas med hundra piskrapp, medan gifta par som är otrogna ska stenas till döds offentligt - ett straff som var vanligt förekommande under talibanstyret.

Aktivister för mänskliga rättigheter är givetvis upprörda:

“It is absolutely shocking that 12 years after the fall of the Taliban government, the Karzai administration might bring back stoning as a punishment,” sa Brad Adams, Asien-direktör för Human Rights Watch.


Källa: The Telegraph

Se även tidigare inlägg:

Hur förhållandet till Afghanistan har förändrats 20131125

Inga kommentarer: