tisdag 26 november 2013

Sandy Hook-rapport offentliggjord

Igår offentliggjordes en rapport om skolmassakern vid Sandy Hook Elementary i Newton, Connecticut förra året där 26 människor dödades. Och även om rapporten inte besvarar frågorna om gärningsmannen Adam Lanzas motiv, så beskrivs tydligt vad han gjorde och hans väldig ascoiala beteenden.

Lanza bodde som bekant tillsammans med sin mor, som var skild från sonens far men själv tog hand om pojken som hade Aspergers. Men han släppte aldrig in henne i sitt sovrum, vars fönster han täckt med svarta sopsäckar, och hade kontakt med henne främst via email, trots att de bodde i samma hus. Han gillade datorspel som "Grand Theft Auto" och "Battlefield", men också "Dance Dance Revolution". Med åren blev han dock alltmer asocial och modern övervägde att sälja huset för att flytta så att Adam kunde gå på en specialskola. Han avskydde också beröring, och tvingade henne göra sig av med sin katt pg a att han inte ville ha katten i huset.

De som var bekanta med Adam Lanza vid 2011-12 beskrev honom dock som någon med förmåga att skratta och skämta och att han gillade naturen. Och ingen av de bekanta som intervjuades antydde att Lanza skulle varit våldsam.

Rapporten, som kan läsas här, beskriver också händelseförloppet för massakern. Connecticuts senator Richard Blumenthal sa om rapporten:

"The lessons of this report are simple. We must improve school security, increase mental health services and require background checks for all gun purchases so we can keep firearms out of the hands of dangerous people."


Här rapporterar NBC också om rapporten:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKällor: Los Angeles Times, TIME

Se även tidigare inlägg:

Adam Lanza ville slå Breiviks rekord 20130219

----------------

Om Sandy Hook-konspirationer och knäppgöksstämplar 20130118

Inga kommentarer: