fredag 29 november 2013

Liberal talk-radio på väg att dö ut

Talk-radio är i USA ett gigantiskt fenomen, som dock i princip helt domineras konservativa. Liberal talk-radio finns men de för en tynande tillvaro. Politico skriver här om saken och ger 5 tips på hur liberal talk-radio ska göra för att kanske kunna överleva.

USA har en handfull liberala talk-radio-stationer i städer med politiskt liberala fästen. Men inte ens där klarar man sig särskilt bra. Detroits liberala talk-radio stängde i januari och i Seattle slutade man med politiken och började istället prata sport. Efter förra års val slutade Portlands progressiva talk radio helt med politik.

Inför valen 2014 och 2016 står liberala inför den svåra utmaningen att försöka få balans i detta igen, mot de konservativa som har stora radiolyssnargrupper och finns överallt. Politico har 5 tips:

1. Bli mer ideologisk och mer underhållande. Liberal talk-radio har alldeles för ofta drivits av specifika politikers agendor - istället för att driva ideologi på ett underhållande sätt. Konservativ radio har varit med ideologisk och mer underhållande.

2. Liberala behöver investerare, de som vill och vågar satsa på liberala radiostationer. Sådana finns för närvarande inte- i motsats till de konservativa. Att finna progressiva med det intresset har dock tett sig litet.

3. Hitta en stjärna. Den liberala talk-show värden har en del kända namn som Thom Hartmann, Stephanie Miller, Bill Press och Ed Schultz - men man skulle behöva hitta en ny stark stjärna. Några sådana har man dock inte försökt hitta och de som finns håller sig främst till Internet.

4. Sluta konkurrera om AM Radio. Liberal talk-radio skulle kunna sluta försöka konkurrera med konservativa om den klassiska radiotiden och rikta sig mer mot internet och satellitsändningar.

5. Satsa på 2016. Tiden är knapp men om man vill lyckas komma in och skapa någon slags nisch så måste det helst göras inför 2016. Vid valår ökar nämligen alltid också intresset för politisk talk-radio - och progressiva bör försöka ta den chansen.

Här i Sverige är alternativ radio inget direkt alternativ. Däremot har podcasts börjat komma - och vår egen podcast är mig veterligen Sveriges första radio- eller websändning som promotar amerikansk konservativ ideologi på svenska.

Sedan början av november finns vi på iTunes. För er som ännu inte prenumererar - gör det =)

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Podd 24: McIntyre in The Morning ur ett svenskt perspektiv 20130806

Exempel på liberal hatradio 20130131

DN-kultur: Podradio är framtiden 20120909

Inga kommentarer: