fredag 8 november 2013

Fd fånge om sin tid i isoleringscell

USA har ett stort problem med sitt fängelsesystem och de isoleingsceller det inte går att beskriva som något annat än mycket inhumana. Här skriver Los Angeles Times om Steven Czifra, som berättar om sin tid som fånge i Pelican Bays isoleringsceller.

Czifra, likt så många andra brottslingar, hade en svår barndom. Han fick som litet barn ofta stryk av sin drogberoende far, vid 7 års ålder bröt han sig in i ett garage, vid 10 års ålder rökte han crack. Därefter började han stjäla bilar men åkte fast och därefter bollades han mellan ungdomsanstalter, fängelser, grupphem och slutligen det delstatliga fängelsesystemet för vuxna.

Fyra gånger dömdes han till isolering och satt sammanlagt 8 år i isoleringscell. Vid ett tillfälle, år 2000 placerades han i en 3,5 x 2,5 meter lång isoleringscell upplyst med lysdioder ovanför ett toaletthåll och ett tvättfat. 90% av dem som placeras i isolering gör detta pg a påstådda kopplingar till gäng - Czifra hamnade dock där pg a bråk på fängelsegården.

I cellerna finns tillgång till TV och böcker - något Czifra också hade, som spenderade dagarna med att teckna, läsa, se på TV och träna. Varje dag fick han också 90 minuters tid där han kunde vandra i en korridor och prata med andra fångar. Så var tillvaron i två års tid.

2005 blev han fri och började med olika ströjobb i kombination med ett 12-stegsprogram där han också mötte sin blivande partner. Med henne skulle han sakta bygga upp ett nytt liv och nu studerar han på UC Berkeley - men det han menar är effekterna av tiden i isolering sitter kvar: och han plågas av närminnesförluster, ångest och rädsla. Och är fortfarande extremt känslig gällande andra människor.

Med stor sannolikhet slutade Steven Czifras berättelse bättre än de flestas. Och även om amerikanska isoleringsceller med stor sannolikhet är bättre och mer humana än i andra länder runtom i världen, så är själva praxisen i sig inhuman och något USA borde verka för att avskaffa så snart som möjligt.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Eric Holder och Rick Perry för fängelsereform 20130819

Svårt att få oskyldigt våldtäktsdömd friad 20130819

Eric Holder vill avskaffa hårda straff för drogrelaterade brott 20130813

Kaliforniens fängelsekris 20130812

Inga kommentarer: