fredag 8 november 2013

EPA:s Documerica Project - ett fotoarkiv över USA:s 1970-tal

1971 lanserade The Environmental Protection Agency (EPA) the Documerica Project - ett projekt för att genom fotografering fånga den drastiskt försämrade miljö-situationen i USA.

Mellan 1972 och 1977 reste ca 70 fotografer runt i landets alla 50 delstater och fotograferade. Varje fotograf betalades 150 dollar om dagen plus kameratillbehör. Projektets ledare Gifford Hampshire, insåg dock att det vore snävt att bara ta bilder av rena miljöproblem eftersom det mest skulle resultera i diverse smog-foton. Allting var sammankopplat, var hans filosofi och fotograferna fick därför stora friheter att fotografera inte bara natur och miljörelaterade saker, utan även stadsmiljöer, människor och mycket annat.

Sammanlagt blev det ca 22,000 bilder - ett enormt fotoarkiv över 1970-talet. Av dessa har nu ca 15,000 digitaliserats och samlats på Flickr.

Projektets betydelse när det genomfördes kan diskuteras - och det skulle idag vara väldigt svårt att få regeringen att finansiera en sådan sak. Men idag är det en historisk guldgruva. En liknande sak hade gjorts också på 1930-talet under Depressionen, på order av Farm Security Administration som ville dokumentera människors livssituationer i kristiderna. Documerica var dock betydligt mer ambitiöst och bredare - inte minst pg a de många friheter Hampshire - som själv var en stor fotoentusiast - gav sina fotografer i kombination med att de fotografer han anställde tillhörde landets bästa.

Fotografierna har inspirerat nya idéer och här är ett projekt vid namn Documerica Then and Now, där några av bilderna från 1970-talet jämförs med nya bilder på samma platser, fast idag, 40 år senare.

Otroligt spännande och viktigt - och nu också allmänt tillgängligt. Här i Sverige finns säkerligen miljontals diabilder tagna av dem som växte upp på 1970-talet, och ett snarlikt projekt där sådana bilder samlas in och offentliggörs skulle också det kunna bli något riktigt häftigt.

Källor: Slate, NPR

Se även tidigare inlägg:

Bilderna från Gulag-lägren 20130629

Inga kommentarer: