tisdag 25 november 2014

Fergusons Grand Jury åtalar inte polisman Darren Wilson

Grand Juryn i Ferguson, Missouri, som gjort en egen utredning av polisman Darren Wilsons dödsskjutning den 9 augusti, av den svarte 18-årige yngligen Michael Brown, har de senaste veckorna övervägt huruvida polisman Wilson ska åtalas för dödsskjutnignen eller om denna föll inom ramarna för polismannens befogenheter.

Inför pålysningen har en mängd demonstranter samlats och myndigheterna är oroliga för upplopp om demonstranterna anser att juryn kommit fram till fel beslut. Beslutet pålystes alldeles nyss, och Juryn har kommit fram till att Wilson inte kommer att åtalas. Här ett klipp från CNN från pålysningen:Detta beslut kommer med stor sannolikhet att leda till stora protester och höjda röster om rasism. I det sammanhanget bör två saker kommas ihåg: USA har en svart president, och nationens högsta juridiska ledare - Justiiteminister Eric Holder, som översett hela processen, är även han svart. Det betyder inte att rasism inte förekommer, eller att de motsättningar som onekligen existerar inte måste tas itu med och förbättras. Det innebär inte ens att det är säkert att Wilson agerade rätt. Men det innebär att USA har ett rättssystem som på hög nivå vill verka för rättvisa och ett system där rätt skipas just via domstolar efter ingående utredningar snarare än känslostormar och ideologiskt drivna konflikter. Något demonstranterna och alla andra bör hålla i åtanke.

UPPDATERING:

Här president Obamas uttalande om saken, som manar till lugn och att man accepterar Grand Juryns beslut:Och här Fox News om demonstrationerna i Ferguson där protesterna är omfattande:Och här CNN:Och här NBC med filmklipp från upploppen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKällor: Springfield News Leader, Washington Post, Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Rudy Giuliani om rasist-anklagelserna 20141124

FtN: Grand Juryn och Ferguson, Exekutiv Immigrationsreform 20141123

ABC TW: Oroligheterna i Ferguson, Immigrations-konflikten, Iran-förhandlingarna, Siktet på 2016 20141123

Spänningarna i Ferguson ökar inför Grand Juryns beslut 20141123

Grand Juryns bedömning av dödandet av Michael Brown håller Ferguson på halster 20141118

FtN: ISIS, Efterspelet i Ferguson, Paul Ryan 20140824

FtN: Jay Nixon om situationen i Missouri, ISIS härjningar i Irak och Syrien 20140817

ABC TW: Kaoset i Missouri och i Irak 20140817

Hur USA:s polis blev en armé - och varför förändringar nu krävs 20140815

Missouri-polis skjuter ihjäl obeväpnad svart 18-åring 20140810

Inga kommentarer: