tisdag 18 november 2014

Grand Juryns bedömning av dödandet av Michael Brown håller Ferguson på halster

I Ferguson, Missouri pågår stora demonstrationer inför Grand Juryns beslut i utredningen av dödandet av den obeväpnade svarte 18-årige Michael Brown, som den 9 augusti sköts ihjäl av den vite polismannen Darren Wilson. Något som väckte stora demonstrationer om rasism och också resulterade i att några hundra demonstratner började härja på gatorna och fick polisen att gå till hårda motangrepp med sin typiska post-9/11-militärutrustning fullt synlig - något som resulterade i övervåld, vilket fick guvernör Jay Nixon att sätta restriktioner på polisen.

Nu hålls dock nya demonstrationer och om Grand Juryn inte skulle anse att polisman Wilson bör åtalas för dödsskjutningen, så kan nya demonstrationer och eventuellt nya upplopp bryta ut. Guvernör Jay Nixon har därför pålyst undantagstillstånd. Här ett inslag på NBC från demonstrationerna:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyOch här ett inslag på Fox News om väntan på Grand Juryns beslut:Och här St Louis' polischef Sam Dotson som pratar med Bill O Reilly på Fox News om polisens förberedelser inför eventuellt nya upplopp:Grand Juryn har fått del av bevisen i fallet och gjort en utredning och deras beslut handlar alltså om huruvida polisman Darren Wilson ska åtalas eller om dödssjutningen av Michael Brown skedde inom lagens ramar. Här förklarar NBC kort:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyJag har inte hängt med steg-för-steg i detalj i detta fall, men här en sammanfattning på Wikipedia.

Se även tidigare inlägg.

FtN: ISIS, Efterspelet i Ferguson, Paul Ryan 20140824

FtN: Jay Nixon om situationen i Missouri, ISIS härjningar i Irak och Syrien 20140817

ABC TW: Kaoset i Missouri och i Irak 20140817

Hur USA:s polis blev en armé - och varför förändringar nu krävs 20140815

Missouri-polis skjuter ihjäl obeväpnad svart 18-åring 20140810

Inga kommentarer: