lördag 1 november 2014

The Charley Project - Om USA:s försvunna människor

The Vox skriver här om The Charley Project - en databas med en lista och profil på 9 000 försvunna människor i USA, långt tillbaka till 1900-talets början.

Vox-artikeln konstaterar att det är de gamla fallen som fascinerar mest (för sådana här saker fascinerar, vilket alla teorier och Jack the Ripper och Zodiac-mördaren visar) eftersom de ägde rum i en värld/en tid som var så annorlunda och där fallen med största sannolikhet aldrig kommer att lösas eftersom alla inblandade idag är döda.

Ett exempel var i Illinois 1930 under den stora depressionen, när en familj lämnade bort sin dotter Mary till en barnflicka. Barnflickan tog dottern och försvann. Senare fick familjen ett brev från en person som sade sig vara barnflickans kusin som sa att Mary skulle bli väl omhändertagen och att barnflickan ifråga var desperat efter kärlek efter att hennes man och eget barn avlidit.

Familjen har sedan dess fortsatt leta, och i vissa fall fått förhoppningar som sedan grusats. Mary skulle idag kunna vara i 80-års åldern och mycket väl kunna vara vid liv ovetandes om sin egen bakgrund.

Ett annat exempel var Bruce Kremen som 1960 var på ett läger i Los Angeles Nationalpark 1960 anordnat av YMCA. Han lekte med en grupp andra pojkar en bit från själva lägret när han plötsligt kom bort från pojkgruppen. Ett stort sökpådrag sattes igång av myndigheterna i tron att han gått vilse i San Gabriel Mountains. Inte minsta spår hittades dock av pojken.

Nu tror man dock att han kan ha stött på seriemördaren Mack Ray Edwards, som arbetade som vägarbetare och som kan ha begravt pojken någonstans under asfalten.

Vad som gör USA fascinerande är att det faktiskt finns arkiv och register för sådana här saker relativt långt tillbaka. Det i kombination med en rad spännande skräckförfattare, och det amerikanska samhällets tendenser till masshysteri och fallenhet för konspirationstänkande gör att sådana här saker (bortom de verkliga och ytterst beklagliga tragedierna) faktiskt fascinerar.

När jag var tonåring var X-Files en av mina favoritserier, och om två år kommer - efter 25 års väntan - en ny säsong av David Lynchs kultserie Twin Peaks (jag har spenderat det här året med att se -alla- David Lynchs filmer). Sådana serier kan bara göras bra i USA. Och arkiv som The Charley Project visar varför.

I filmen Citizen X från 1995, om den ryske seriemördaren Andrei Chikatilo, för kommunisterna som försöker hitta mördaren en intensiv debatt om huruvida de ska be FBI om hjälp eller ej (vilket de förstås helst inte vill) eftersom FBI har världens största arkiv över seriemördare. Här trailern till den mycket sevärda filmen med bl a Donald Sutherland och Max Von Sydow:



Källa: The Vox

Se även tidigare inlägg:

Colorado-kannibal lever vidare 20141101

Inga kommentarer: