söndag 1 februari 2015

Mässling sprids i USA

Mässling har börjat spridas runtom i USA, efter över 80 bekräftade fall i den mycket smittsamma virussjukdomen, som vi i Sverige i princip slipper pg a obligatorisk vaccinering. I USA ansåg man för 15 år sedan att mässling var försvunnit även där, tills folk började sluta med att vaccinera sina barn. Här rapporterar ABC:


World News Videos | ABC World News

Och här ett annat inslag:


World News Videos | ABC World News

Här skriver också New York Times om hur en stor ilska nu riktas mot den alltmer omfattande anti-vaccinationsrörelsen, där föräldrar vägrar låta vaccinera sina barn. Här rapporterar även CBS om den saken:Det behövs förstås hittas en balans. Anti-vaccinationsrörelsen är direkt hälsoskadlig, i synnerhet om det skulle visa sig att mässling sprids pg a att folk inte vaccinerar sig. Samtidigt är det av yttersta vikt att vaccinerna faktiskt fungerar och inte ger bieffekter, som fallet var för de som drabbades narkolepsi efter vaccination mot A/H1N1 (svininfluensan). Deras liv har vänts helt upp och ner pg a en vaccination de med stor sannolikhet inte behövde. Trots det är Sverige överlag dock relativt balanserade.

USA verkar inte alls lika bra på att hitta den här balansen mellan vett och ovett, utan det blir oftast det ena eller det andra diket vid sådana här frågor: dem som totalt köper vaccinationskonspirationerna, och de som anser att man bör vaccinera mot allt.

Inga kommentarer: