lördag 12 mars 2011

Explosion på kärnkraftverk Fukushima 1

En explosion inträffade under morgonen på det japanska kärnkraftverket Fukushima 1. Fyra personer skadades och regeringen har vidgat utrymningsområdet till en radie på 20 kilometer. Vad som orsakat explosionen står ännu inte klart, men farorna är många även om reaktorinneslutningen inte skadats, och risken finns att det här är den värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl - något MSNBC här rapporterar om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Japans regering tillbakavisar dock parallellerna till Tjernobyl och förklarar att någon sådan olycka inte är möjligt i rådande situation. DN citerar en japansk professor som säger:

– Något Tjernobyl är inte möjligt när det gäller reaktorer med lättvatten. Att kylningen försvinner betyder att temperaturen stiger, men också att reaktionen stoppas, säger Naoto Sekimura, professor vid universitetet i Tokyo, till nyhetsbyrån Reuters.

– Även i ett värsta scenario så skulle det innebära lite radioaktivt läckage och skador på utrustningen, men inte en explosion, säger Naoto Sekimura.

– Om avluftningen sker försiktigt blir läckaget litet och når definitivt inte utanför säkerhetsradien på tre kilometer.


Lars Gunsell på Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige säger dock att det inte går att avfärda riskerna på det sättet. Även om situationen är annorlunda än Tjernobyl kan skadorna likväl bli mycket omfattande:

– Reaktortypen vid anläggningen i Fukushima är en helt annan än den som fanns i Tjernobyl, men teoretiskt sett är det inte uteslutet med en olycka som kan bli mycket omfattande.

– Om man tappar kylningen kan det leda till att härden smälter med ett större utsläpp av jod och cesium som följd. Det skulle leda till att ett större område blir obeboeligt för en längre tid, säger Lars Gunsell, som citeras i DN.


Källor: DN, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Japans USA-ambassadör om situationen 20110312

Inga kommentarer: