torsdag 1 december 2011

Amerikanska studenter upptäcker hemliga kinesiska tunnlar

Amerikanska studenter från Georgetown University har nystat fram information om hundratals mil av länge hemliga underjordiska kinesiska tunnlar, i syfte att gömma missiler och kärnvapen - något Fox News här rapporterar om:



Bortsett från tunnlarna i sig så är det här reportaget i många andra avseenden anmärkningsvärt. Innovativa studenter som gör något banbrytande - i en minst sagt känslig fråga rörande en av USA:s om inte fiender, så en av de mest totalitära konkurrenter - och får stöd av sin professor.

Jag har svårt att tänka mig att svenska studenter skulle ges samma akademiska stöd och beskydd från sina akademiska mentorer om de skulle börja gräva i ämnen som te x predikandet av radikal islamism i svenska moskéer eller dylikt. Med stor sannolikhet hade precis motsatt sak inträffat, studenterna skulle fördömas som islamofober och lärarna ifråga förklara att det vore bättre om de studerade fördomarna om islam i svenska skolböcker eller dylikt.

Sådana granskningar (precis som granskning av te x svensk USA-rapportering) måste här i Sverige således bedrivas från annat håll - som bloggar och dylikt. Vilket i sig säger en hel del om Sveriges akademiska humanioraklimat.

Här skriver Washington Post också om studenternas upptäckter.

Se även tidigare inlägg:

Kinas investeringar i Afrika ökar 20111127

------------

Svenska vänster-universitet - en bild mer än tusen ord 20111108

Right Brothers: Shut up and teach 20110915

Christopher Hitchens diskvalificerar Noam Chomsky 20110510

Den svenska vänsterfärgade akademiska eliten 20090108

Inga kommentarer: