fredag 4 maj 2012

Jose Rodriguez hos Bill O Reilly om Nancy Pelosi

Jose Rodriguez som ledde CIA:s tuffa förhör av Al Qaida-fångar, vilket även inkluderade waterboarding - har de senaste dagarna intervjuats i en rad sammanhang om dessa saker, och pratat detaljerat om vad CIA gjorde och vad de inte gjorde - samt gått till kraftfullt försvar för metoderna ifråga och den information som utvanns. Den sak som dock uppmärksammats mest är att Jose Rodriguez tydligt förklarar att han personligen informerade en kongresskommitté som fick godkänna metoderna som användes, och att demokraternas tidigare minoritets(och senare majoritets)-ledare Nancy Pelosi satt i kommittén. Hon fick uttryckligen höra om att man ämnade använda waterboarding, men hade då inga invändningar. 2009 - när dessa saker åter kom på tal, efter att president Obama offentliggjorde förhörsdokumenten, förnekade Pelosi vetskap om saken och sa då att hon inget visste om waterboarding.

Jose Rodriguez säger i intervjun med O Reilly att hon visst visste om det hela, och att de inte behöver ta hans ord som bevis - det finns det finns nedskrivet vad som sades i mötet. Här är inslaget. Om Jose Rodriguez talar sanning och Nancy Pelosi ljuger - så framstår den förhörspolitik Bush-administrationen drev i ett helt annat ljus. Och att demokraterna i första hand spelat ett politiskt spel om saken.

Rodriguez pratar vidare detaljerat om vilka som höll i förhören och kommenterar konflikten mellan CIA och FBI och dem inom FBI som säger att de tuffa förhören inte ledde fram till någon information. Rodriguez förklarar att FBI och CIA initialt hade gemensamma förhör med fångarna, men de tuffa förhören kom igång långt senare och den FBI-person som kritiserat metoderna mest var inte med när dessa förhör kom igång och vet inte vilken information som CIA då utvann.



Se även tidigare inlägg:

Rodrigues berättar mer om de tuffa förhören 20120503

Inga kommentarer: