torsdag 3 maj 2012

Rodrigues berättar mer om de tuffa förhören

CIA:s fd underättelseoperationsdirektör Jose Rodrigues fortsätter sina intervjuer och förklarar varför och hur de tuffa förhörsmetoderna mot Al Qaida-fångar faktiskt fungerar, och varför kritikerna har fel. Här intervjuas han på MSNBC:s Today Show där han bland annat återigen tar upp demokraternas hyckleri och det faktum att han personligen var den som informerade Nancy Pelosi om saken - något hon på senare år förnekat ha sig någon som helst kännedom om.

Han berättar också om den 3-åriga rättsprocess han sedan hamnade i pg a sina beslut, där han till slut blev frikänd. Men processen i sig var omtumlande. Det ironiska är dock att CIA-agenterna gjorde vad regeringen bad dem om, för att sedan huggas i ryggen (av främst demokrater) och utsättas för rättsprocesser:

Han förklarar också hur mycket media fick fel när de rapporterade om dessa saker. Te x Khalid Shiek Mohammed skendränktes inte 183 gånger. Han utsattes enligt egen utsago inför Röda korset för 5 waterboarding-sessioner (Rodrigues förklarar att det i själva verket var en handfull fler gånger) - men siffran 183 handlade om de gånger vätska hälldes på KSM - inte hur många sessioner han utsattes för. En tämligen viktig distinktion inte heller jag kände till.

Rodrigues förklarar också att det hela handlar om psykologi inte om tortyr - och att waterboarding idag är så omtalat att metoden förmodligen inte längre skulle fungera på det sätt som den då faktiskt gjorde. Han förklarar också det han och andra talat om vid många tillfällen: att medan Bush-administrationen utvann information av viktiga Al Qaida-fångar som sedan spärrades in, så avrättar Obama dem istället med förarlösa drönare på löpande band utan att förhöra dem, spärra in dem eller heller ge dem rättegångar.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyOch här ett annat inslag:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economySe även tidigare inlägg:

Jose Rodriguez fortsätter försvara de tuffa CIA-förhören 20120501

Inga kommentarer: