söndag 19 augusti 2012

Assange angriper USA i försvarstal

Julian Assange som fortfarande befinner sig på Ecuadors ambassad i London, höll idag ett "försvarstal" från en balkong från ambassaden. Ett tal där han krävde Wiki-källan Bradley Mannings frigivning och att FBI skulle sluta jaka Wikileaks. Han nämnde dock inget om den utlämning till Sverige som hotar. Här är talet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyJulian Assange tog inte upp utelämningen till Sverige i talet - och Sverige bör givetvis pressa för att få slutföra utredningen som påbörjats här mot Assange.

Gällande Wikileaks - vilket jag anser vara mest intressant - har jag inte hängt med tillräckligt noggrant för att veta vad FBI gör för att jaga Wikileaks. Som jag tidigare skrivit så anser jag inte att Wikileaks är skurken i dramat om deras roll bara varit att publicera information inskickad av läckor. Lika lite som New York Times, Washington Post och de otaliga andra tidningar världen över som sedan publicerade informationen är skurkar. Om Wikileaks bara publicerade tillgänglig information som delgivits dem, bör de givetvis har fullständigt skydd från yttrandefriheten. Och om så är fallet bör Sverige heller inte utlämna Assange till USA om han förs till Sverige och USA sedan kräver detta.

Skurken i dramat är däremot Bradley Manning. Manning avslöjade militärhemligheter som med stor sannolikhet lett till amerikanska kollaboratörers död i Afghanistan - militärhemligheter det inte var Mannings sak att avslöja - och han bör givetvis åtalas för landsförräderi och därefter också få ett kännbart straff. Men det är en annan sak än att jaga Wikileaks och Julian Assange.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Wikileaks, svensk media och GITMO 20110426

Bradley Manning riskerar dödsstraff 20110303

Jakten på Julian Assange fortsätter 20101205

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst finns skurkar i denna historia.
Det är USAs styrkor som dödar civila bara som någonting roligt, och alla de som visste om det och inte gav strängaste straff till de som begick sådana brott.
Även att USA invaderade Afganistan som de gjorde lämnar mycket att diskutera över vilken rätt har de att bara komma in i ett land och göra som de gör. Men om det handlade enbart om Afgafniftan, men det gör inte det.
Man håller tyvärr för att bli extrem van att de gör så.
Listan av alla orättvisor de är knutta till kan bland annat räknas i form av allt illa de har begått mot andra länder.
Kan nämna Chiles demokratisk valda regeringen som de hjälpte att störta och som har så mycket blod bakom sig, som en typist otroligt extrem skrämmande känd ökänd exempel. Som även om det verkar så extrem att den inte kan upprepas så extrem som den är, har USA lyckas upprepa gång efter gång sådana nästan otänktbara hemska företeelser.

Cecilia Raivonen