lördag 18 augusti 2012

Negativ reklam i amerikansk historia

I nästan varje amerikansk valcykel beskriver den ena sidan den andre sidans kritik som "den smutsigaste kampanjen" i amerikansk historia. Så är sällan fallet i verkligheten - däremot är smutsiga kampanjer en del av den amerikanska historiens verklighet, något CNN här ger en historisk tillbakablick på:Ett mycket bra inslag, där man till skillnad från svensk media överlag inte framställer republikanerna som de "smutsigaste kampanjarna" i historien. Och som alltid i dessa sammanhang måste givetvis påminnas om USA-professorn Erik Åsards bok "Den sårbara supermakten", där denne lyfter fram George Herbert Walker Bush/Lee Atwaters Willie-Horton-ad ( som "en av de smutsigaste valkampanjerna i mannaminne") utan att nämna ett ord om Lyndon B. Johnsons Daisy-ad - som CNN i det här nyhetsklippet alltså tar upp som ett tydligt exempel - vilket inte kan beskrivas som något annat än mycket obalanserat, i synnerhet i förhållande till en svensk läsekrets vars egna kunskaper om dessa saker överlag är mycket begränsade. (CNN i sin tur nämnde dock inget om Willie-Horton-ad:en - vilket givetvis också hade kunnat göras).

Se även tidigare inlägg:

Huckabee om de smutsiga kampanjerna 20120810

1 kommentar:

Bengt sa...

Om du med "Willie-Horton-ad:en" menar den reklamfilmen som visar denne mördares och våldtäktsmans ansikte och namn så borde du klargöra att Bush inte hade något med den att göra vilket utredningar visat. Den är dock 100% korrekt och sanningsenlig.

Om du menar reklamfilmen som heter "revolving doors" som Bushkampanjen låg bakom, även den 100% korrekt och sanningsenlig, så får du gärna förklara varför du refererar till den som "Willie-Horton-ad:en" då den inte på något sätt visar hans bild eller namn.

Vänstern mytbildning kring willie horton är lika omfattande som falsk, men bara för att det upprepas ad nauseam gör det inte mindre lögnaktigt.

Dukakis stödde det programet OCH lade sitt veto mot en lag som hade förhindrat att willie horton och andra mördare släpptes ut från fängelset och rånade och våldtog. Men att konstatera det är "smutsigt" och till och med rasistiskt enligt vänstern.

Du får gärna förklara varför detta (helt sanningsenliga) är tidernas smutsigaste attack-ad medan du inte ens nämner tex demokraternas (totalt grundlösa) ad där man låter Paul Ryan rulla en gammal dam utför ett stup.