torsdag 23 augusti 2012

USA expanderar missilförsvar i Asien

President Obama har skiftat USA:s militära fokus från Östeuropa och Mellanöstern till Asien, där hotet från Nordkorea och ett alltmer militariserat Kina (som på sistone hävdat sig allt mer i fråga om de sydkinesiska havet) betraktas som framtidens stora utmaning.

Obama-administrationen har nu också beslutat att expandera det amerikanska missilförsvaret i Asien, något Wall Street Journal skriver om i denna artikel. En ny X-Band-radar kommer att byggas någonstans i södra Japan, som komplement till en annan radar som redan finns i landet, och möjligtvis också bygga en annan i södra Asien (möjligtvis i Filippinerna), knutna till missilförsvars-skepp och landbaserat anti-missil-försvar.

Steven Hildreth, missilförsvars-expert vid Kongressens rådgivande institution the Congressional Research Service, säger om saken:

"The focus of our rhetoric is North Korea. The reality is that we're also looking longer term at the elephant in the room, which is China."


Även om missilförsvaret inte skulle kunna stå emot en fullskalig kinesisk attack så skulle det kunna stå emot i den utsträckning att Kina möjligtvis tänker om.

Det finns mycket i Obamas utrikespolitik som förtjänar att kritiseras. Hans hållning gentemot Kina har dock på sistone blivit fokuserad, och kan mycket väl komma att utgöra en av hans viktigaste utrikespolitiska bedrifter.

Källa: Wall Street Journal

Se även tidigare inlägg:

Leon Panetta om USA:s nya militärstrategi i Asien 20120604

Inga kommentarer: