fredag 24 augusti 2012

Breivik döms till 21 års fängelse

Anders Behring Breivik dömdes idag för sitt mord förra året på 77 personer, till 21 års fängelse.

- Domstolen är enhällig... Behring Breivik döms till 21 års fängelse, med en minimitid på 10 år och förvaring, sade huvuddomaren Wenche Elizabeth Arntzen.


DN skriver också:

Förvaring är en norsk påföljd för att kunna hålla personer frihetsberövade livet ut. Ett hundratal personer har dömts till det i Norge och det handlar som regel om sådana som bedöms ha en stor återfallsrisk. Beslut om förlängd förvaring fattas vart femte år.


Här skriver också Aftenposten om att en stor majoritet av norrmännen är nöjda med domen.

Domen var givetvis helt rätt, och utgör en tydlig samhällsmarkering såväl mot Breivik personligen som mot det ideologiska och politiska våld han brukade.

Källor: DN, Aftenposten

Se även tidigare inlägg:

Ett år efter Utøya - vad vi bör lära oss 20120722

2 kommentarer:

Ulf sa...

21 år. Knappt hundra dagar per människoliv, förutsatt att han inte släpps tidigare. En tragedi får ett sorgligt efterspel i det att den Norska rättstaten deklarerar till världen att norska människoliv är en billig struntsak. Men situationen är värre än enbart de låga straffsatserna...

En mördare och terrorist angriper vårt civiliserade rättstat och vi svarar med att kompromissa med just de principer han angrep. Den blinda rättvisan blev allt annat än blind då breivik nu inte kommer att få straffrabatt och objektiv behandling vad gäller frisläppning - ingen kommer att godkänna att han släpps ut just för att han är breivik. Det är motsatsen till blind rättvisa, det är retroaktiv lagstiftning. Mobbens styre.

Det är inte breiviks fel att norska straffsatserna är mjukast i världen. Det är den lagstiftande makten i Norge som i decennier ansvarat för en utvecklingt som landat i dagens läge. Det är politikerna som är ansvariga och skall klandras för att maxstraffet är 21 år före straffrabatt.

Istället för retroaktiv lagstiftning och försök till att mygla med "riskbedömningar" och förlänga domen i efterhand borde man behandla breivik som vilken mördare som helst och sedan ändra straffsatserna omgående så att man nästa gång (gud förbjude) står bättre beredd.

Det är horribelt att vi har en rättstat som på pappret avskaffat maxstraff som livstid och dödsstraff - men sedan kan trolla fram dem ur rockärmen när en stämning i nationen piskats upp tillräckligt.

Dagens dom fick iallafall mig att ifrågasätta hur stark den Norska demokratin egentligen är. Om en ny, aggresiv politisk kraft skulle ta över, vad finns egentligen av demokrati och rättstat att stå emot? Om en enskild terrorists handlingar ger denna turbulens vad händer då vid en än värre situation?

Som sagt, sorgligt.

Ronie Berggren sa...

Väldigt intressant resonemang, måste jag säga. Jag har själv inte tänkt på saken på det sättet. Men rent spontant anser jag att du har rätt: Breivik och sådana som han bör givetvis få -långa- fängelsestraff, däremot kan man naturligtvis inte fiffla med diagnoser bara för att se straffen bli längre än lagen egentligen tillåter. Nu är vi ju dock inte där än, men väldigt intressant, som sagt.