onsdag 29 augusti 2012

Medier om rasism på RNC-konventet

DN skriver här om en incident på det republikanska konventet i Tampa. Två personer kastade nötter mot en svart kvinnlig fotograf från CNN och ropade "Så här matar vi djuren." De två blev utkastade från konventet, och RNC släppte ett meddelande som fördömde händelsen (Här skriver CNN också om saken).

Händelsen inträffade och ska givetvis inte sopas under mattan. En annan händelse som emellertid inte uppmärksammats i DN är David Chalian, chef för Yahoo News Washington-avdelning, som i måndags snappades upp av en mikrofon när han sa att Mitt och Ann Romney håller ett party samtidigt som "svarta drunkar" (i stormen/orkanen Isaac). Chalian sa:

“They aren’t concerned at all,” Chalian can be heard on the live broadcast. “They are happy to have a party when black people drown.”


Här är ljudklippet:Det bör återigen noteras att David Chalian inte bara är "en deltagare" någonstans, han leder en internationell nyhetsbyrå. Matthew Sheffield skriver om saken på Newsbusters:

"During live coverage of the Republican National Convention here in Tampa, Yahoo News Washington bureau chief David Chalian provided the perfect example of the pervasive anti-Republican bias Mitt Romney faces in his bid to unseat President Barack Obama."


DN-artikeln rapporterade inget oriktigt, men i kombination med allmän svensk okunskap om amerikansk politik och kultur, i kombination med en svensk mediabild som frekvent utmålar republikanerna som skumma och suspekta (helt enkelt för att de är osvenska), blir DN-artikeln mer problematisk än CNN-artikeln var, eftersom den förmedlar bilden av att republikanerna är- om inte annat garderobsrasistiska. Ett subtilt svenskt utspel av de amerikanska liberalernas ganska tjatiga rasistkort.

UPPDATERING:

Nu skriver dock DN här om David Chalian (som sparkats av Yahoo för kommentaren) - vilket det givetvis är bra att de gör. Jag är som bekant kritisk till svensk USA-rapportering, men som jag vid tidigare tillfällen påpekat är rapporteringen avsevärt bättre idag, än den var under Bush-åren. Någonstans i mitten av John McCains presidentkampanj 2008 - började svensk media bli mer balanserad än man varit under Bush-åren.

Källor: DN, CNN, Newsbusters

Se även tidigare inlägg:

Reaktioner på första RNC-kvällen 20120829

3 kommentarer:

Bengt sa...

Mer rasism från vänstern i USA:

vänsterjournalist från LAT och borgmästaren i Los Angeles kallar båda de många Republikanska talare av olika minoriteter för "brown faces".

http://www.breitbart.com/Big-Journalism/2012/08/29/Day-two-live-blogging-convention

Inte ett pip från mainstreammedierna som formligen exploderat om någon kallat Obama för detsamma.

Tycker vidare att du är snabb med att berömma de sällsynta tillfällen vänstermedierna gör sitt jobb, i den mån man kan kalla en liten bortgömd notis det. Generöst av dig, men är det verkligen befogat? Lite som att tacka en biltjuv som lämnar tillbaka växelmynten du hade i handskfacket.

Ronie Berggren sa...

De är grundläggande dåliga - men inte lika enhälligt Obama/demorkat-vurmande och republikan-kritiska som de var för några år sedan, så jag anser att de i detaljavseende har förbättrat sig överlag.

Dock inte ifråga om det verkligen viktiga: dvs att rapportera om republikanernas världsbild och faktiska ideologi på ett icke-nedlåtande eller skeptiskt sätt.

Bengt sa...

Precis. Den dagen man kan byta ut namnet "Barack obama" mot namnet "George W Bush" i valfri artikel och tonen, vinklingen, ordvalet etc förblir detsamma, den dagen finns imo nåt att berömma.

Eller "Laura Bush" mot "Michelle obama".

Den dagen är långt bort.